Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 339
 
    
                Kcal / portion: 137
 
    
                GBR (GI) / port: 4
Recept: 4098 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 15%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smet:
Gräddfil 3.0 dl 10%
Vatten 1.5 dl 0%
Ägg 1.0 styck 2%
Saffran 1.0 gram 0%
Deg:
Vetemjöl 7.0 dl 36%
Strösocker 1.0 dl 9%
Bakpulver 5.0 tsk 1%
Margarin fast 135.0 gram 23%
el. smör 0%
Russin 2.0 dl 8%
Garnering:
Sötmandelkärna 50.0 gram 7%
Pärlsocker 1.0 msk 1%
Kockskolan:
Om sockerkakor > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
Om saffransbröd > Äts ej
Kock: Lena
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 175°C. Smöra och bröa en ugnspanna. 
- Garnering: Skålla (koka någon minut) mandeln. Skölj lätt i kallt vatten och tryck sedan ut mandeln ur skalet med fingrarna. Hacka och blanda med pärlsocker.
- Äggsmet: Blanda gräddfil, vatten, ägg och saffran i en stor bunke.
- Degsmet: Blanda i en annan bunke vetemjöl, socker och bakpulver. Skär margarinet i mindre bitar och tillsätt. Knåda med fingrarna till en smuldeg. Blanda ner russin. Rör ner i äggsmeten.
- Häll smeten på smörad långpannan eller plåt med bakplåtspapper. Strö över mandelsockret.
- Grädda 40 minuter i ugn till vacker färg och tills ytan spruckit upp lite grann.
- Ta ut och låt svalna något. Skär i rutor cirka 5x6 centimeter.
Kockens kommentar
Gräddfil kan bytas ut till filmjölk. Kakan kan frysas i 3 månader. Läs mer > Om sockerkaka.
Alternativ
Fler recept inom Saffransbröd
Liknande recept som Ju(v)liga saffransrutor
- 
                
                    Lussekatter, julgalt, enkel kuseTid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Extra fina lussebullar, saffransbullarTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström 
- 
                
                    Ju(v)liga saffransrutorTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lena 
- 
                
                    Saffransbullar, lussebullar med mandelmassaTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Smakrika lussekatter med fördeg (gullvagn eller enkel kuse)Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Saffransdoftande morotsmuffinsTid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Saffransgifflar med mandelmassaTid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Juliga saffransconesTid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Saffransdoftande brödTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Saffranskorpor med chokladTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    