Ju(v)liga saffransrutor

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ju(v)liga saffransrutor

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 30

Smet:

 

Gräddfil

3.0 

dl

Vatten

1.5 

dl

Ägg

1.0 

styck

Saffran

1.0 

gram

 

Deg:

 

Vetemjöl

7.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Bakpulver

5.0 

tsk

Margarin fast

135.0 

gram

el. smör

 

 

Russin

2.0 

dl

 

Garnering:

 

Sötmandelkärna

50.0 

gram

Pärlsocker

1.0 

msk

Ströbröd till form

 

 

 

Kockskolan:

 

Om sockerkakor >

 

 

Så bakas sockerkaka >

 

 

Om saffransbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 339

Kcal / portion: 137

GBR (GI) / port: 4

Recept: 4098 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 15%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 40 gram)

Ingredienser

Visa:
Smet:

Gräddfil 3.0 dl 10%

Vatten 1.5 dl 0%

Ägg 1.0 styck 2%

Saffran 1.0 gram 0%

 

Deg:

Vetemjöl 7.0 dl 36%

Strösocker 1.0 dl 9%

Bakpulver 5.0 tsk 1%

Margarin fast 135.0 gram 23%

el. smör 0%

Russin 2.0 dl 8%

 

Garnering:

Sötmandelkärna 50.0 gram 7%

Pärlsocker 1.0 msk 1%

Ströbröd till form 0%

 

Kockskolan:

Om sockerkakor > Äts ej

Så bakas sockerkaka > Äts ej

Om saffransbröd > Äts ej

Kock: Lena

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smöra och bröa en ugnspanna.
  2. Garnering: Skålla (koka någon minut) mandeln. Skölj lätt i kallt vatten och tryck sedan ut mandeln ur skalet med fingrarna. Hacka och blanda med pärlsocker.
  3. Äggsmet: Blanda gräddfil, vatten, ägg och saffran i en stor bunke.
  4. Degsmet: Blanda i en annan bunke vetemjöl, socker och bakpulver. Skär margarinet i mindre bitar och tillsätt. Knåda med fingrarna till en smuldeg. Blanda ner russin. Rör ner i äggsmeten.
  5. Häll smeten på smörad långpannan eller plåt med bakplåtspapper. Strö över mandelsockret.
  6. Grädda 40 minuter i ugn till vacker färg och tills ytan spruckit upp lite grann.
  7. Ta ut och låt svalna något. Skär i rutor cirka 5x6 centimeter. 

Kockens kommentar

Gräddfil kan bytas ut till filmjölk. Kakan kan frysas i 3 månader. Läs mer > Om sockerkaka.

Alternativ

Lussebullar med kesella

Äppelrutor

Bananrutor

Saffransdoftande morotsmuffins

Fler recept inom Saffransbröd

Liknande recept som Ju(v)liga saffransrutor