Saftiga lussebullar med kesella (enkla kusar)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Saftiga lussebullar med kesella (enkla kusar)

Lägg till ingredienser

Antal bullar: 36

Jäst röd färsk till söt deg

50.0 

gram

Mjölk

5.0 

dl

Kesella naturell

250.0 

gram

Saffran

1.0 

gram

Salt

0.5 

tsk

Baksirap

1.5 

dl

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Vetemjöl Special

15.0 

dl

Mjöl till utbakning

2.0 

dl

Bakplåtspapper

 

 

 

Garnering:

 

Russin

1.0 

dl

Ägg till pensling

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Om saffransbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 279

Kcal / portion: 167

GBR (GI) / port: 7

Recept: 6006 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 7%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 60 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%

Mjölk 5.0 dl 5%

Kesella naturell 250.0 gram 6%

Saffran 1.0 gram 0%

Salt 0.5 tsk 0%

Baksirap 1.5 dl 11%

Smör normalsaltat 100.0 gram 12%

Vetemjöl Special 15.0 dl 53%

Mjöl till utbakning 2.0 dl 7%

Bakplåtspapper %

 

Garnering:

Russin 1.0 dl 3%

Ägg till pensling 1.0 styck 1%

 

Kockskolan:

Så bakas vetebröd > Äts ej

Om saffransbröd > Äts ej

Tillagning (1 tim 40 min )

  1. Låt smöret bli rumsvarmt. Smula jäst i en bunke.
  2. Deg: Häll mjölk och kesella i kastrull och värm till fingervarmt (37ºC). Tag av från plattan och rör ner i bunken så att jästen löser sig.
  3. Rör ner saffran, salt, sirap och mjöl. Tillsätt smör i omgångar. Arbeta degen smidig tills den släpper från bunken. Tillsätt ev. mer mjöl. Lägg över bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
  4. Knåda degen på mjölad bänk. Dela upp degen i portionsbitar och rulla ut till långsmala korvar. Rulla in ändarna åt motsatt håll för att forma lussebullar.
  5. Lägg över på smörad plåt, eller plåt med bakplåtspapper. Tryck i russin och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
  6. Förvärm ugnen på 225ºC.
  7. Garnera: Vispa upp ägg i en kopp med en gaffel. Pensla lussebullar med äggvispet.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 7 minuter.

Kockens kommentar

Forma figurer såsom lussebullar, längder eller flätor efter eget önskemål. Var uppmärksam med tiden för gräddningen. Ugnstiden kan skilja sig beroende på ugnstyp och lussebullar kan snabbt bli brända. Lägg helst russinen i blöt ett dygn i förväg för att de inte skall bli hårda av baket, och torka ut själva brödet runt russinet.

Enkla kusar eller julgalt kallade man för dessa bullar formade till "s". Läs mer > Om saffransbröd.

Alternativ

Lussebullar grundrecept

Fler recept inom Saffransbröd

Liknande recept som Saftiga lussebullar med kesella (enkla kusar)