Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 322

Kcal / portion: 150

GBR (GI) / port: 7
Recept: 6015 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 11%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 15.0 dl 53%
Smör el. margarin 200.0 gram 24%
Mjölk 5.0 dl 5%
Saffran 2.0 förp. 0%
Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%
Strösocker 2.0 dl 13%
Salt 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Ägg 1.0 styck 1%
Russin 1.0 dl 3%
Kockskolan:
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Så bakas vetebröd > Äts ej
Om saffransbröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim 30 min )
- Förbered: Lägg gärna russinen i blöt ett dygn i förväg för att de inte skall bli hårda av baket.
- Deg: Smält smör och häll på mjölk. Värm tills fingervarmt (37°C). Smula jäst i en stor bunke.Häll på smörmjölken och rör ut jästen. Tillsätt socker, saffran och merparten av mjölet samt salt. Så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper från kanterna. Den skall vara ganska lös.
- Knåda degen väl på mjölad bänk till en elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg) eller 5 minuter i maskin. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek cirka 45 min.
- Forma: Knåda degen smidig så att deggas pressas ut. Dela klumpen i delar motsvarande 10 lussekatter (4 per 40 st). Arbeta med en bit i taget. Dela i 10 bitar. Rulla till korvar och forma till "s". Tryck in ett russin i vardera änden. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper (10 per plåt). Låt jäsa under bakduk till närmare dubbel storlek i 30-45 minuter. Förbered nästa sats efter ett tag.
- Förvärm ugnen på 250°C. Förbered nästa sats.
- Garnera: Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och tryck in russin i ändarna.
- Grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter. Bullarna kan sparas några dagar, men godast är de nybakade. Kan frysas i tre månader och fräschas upp i ugn.
Kockens kommentar
Av degen kan man forma olika varianter, till exempel två kusar på varandra ("gullvagn"), saffransbullar, muffins eller längder på samma sätt som vetebröd (se recept via länkar nedan). Läs mer > Om saffransbröd.
Lussekatter härstammar från Tyskland och kallades ursprungligen för djävulskatter. Enligt sägnen berättas att lussekatter formades till solkorset och smaksattes med solgul saffran för att locka tillbaka solen och därmed skrämma bort den ljusskygge Lucifer. Läs mer > Om saffransbröd.
Saffran: Pulvriserad saffran säljs i ½-grams paket i butik. Kan förekomma som omalda märkesflingor i vissa butiker. Sådan saffran smulas mellan fingrarna eller stöts i mortel tillsammans med socker innan det används. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Alternativ
Fler recept inom Saffransbröd
Liknande recept som Lussekatter, julgalt, enkel kuse
-
Lussekatter, julgalt, enkel kuse
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Extra fina lussebullar, saffransbullar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Ju(v)liga saffransrutor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lena
-
Saffransbullar, lussebullar med mandelmassa
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Smakrika lussekatter med fördeg (gullvagn eller enkel kuse)
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffransdoftande morotsmuffins
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saffransgifflar med mandelmassa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Juliga saffranscones
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffransdoftande bröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saffranskorpor med choklad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan