Smakrika lussekatter med fördeg (gullvagn eller enkel kuse)

Foto: Fredriks Fika ¤

Smakrika lussekatter med fördeg (gullvagn eller enkel kuse)

Lägg till ingredienser

Antal gullvagnar (enkla kusar dubbelt): 20

Fördeg:

 

Vetemjöl

8.5 

dl

Mjölk

5.0 

dl

Jäst röd färsk till söt deg

50.0 

gram

Strösocker

1.0 

tsk

Saffran

1.0 

gram

 

Huvuddeg:

 

Vetemjöl

5.5 

dl

Strösocker

2.0 

dl

Smör mjukt

200.0 

gram

Salt

1.0 

tsk

 

Garnering:

 

Russin

1.0 

dl

Ägg

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om fördeg, raskdeg >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om saffransbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 321

Kcal / portion: 291

GBR (GI) / port: 7

Recept: 5821 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 11%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 91 gram)

Ingredienser

Visa:
Fördeg:

Vetemjöl 8.5 dl 31%

Mjölk 5.0 dl 5%

Jäst röd färsk till söt deg 50.0 gram 1%

Strösocker 1.0 tsk 0%

Saffran 1.0 gram 0%

 

Huvuddeg:

Vetemjöl 5.5 dl 20%

Strösocker 2.0 dl 13%

Smör mjukt 200.0 gram 25%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Garnering:

Russin 1.0 dl 3%

Ägg 1.0 styck 1%

 

Kockskolan:

Om fördeg, raskdeg > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om saffransbröd > Äts ej

Tillagning (1 tim + 2 tim )

  1. Fördeg: Ljumma mjölken fingervarm (37°C). Rör ut socker och saffran i mjölken. Smula jäst i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt mjölet och blanda till en slät deg (5 minuter i maskin med krok). Täck med duk och låt vila i 20 minuter.
  2. Huvuddeg: Tillsätt ingredienserna och knåda degen väl på bakbord till en elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). I maskin på mellan­hastighet tills degen är len, glansig och släpper från kanten. Låt vila under duk i 20-30 minuter.
  3. Förvärm ugnen på 200-225°C.
  4. Forma: Dela degen i bitar motsvarande 5 stora bullar (4 bitar per 20 st). Arbeta med en i taget. Dela i 10 lika stora bitar. Rulla till korvar och forma till "s". Lägg ihop två och två i kors som på bilden ovan. Lägg över på plåt med bak­plåts­papper (5 per plåt eller 10 enkla kusar). Låt jäsa 1-2 timmar under duk. Förbered nästa sats.
  5. Garnering: Tryck in ett russin i vardera hörn. Pensla gärna med uppvispad ägg för blank yta.
  6. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter tills de är lika gyllene under som ovanpå. Låt svalna under duk.

Kockens kommentar

Fördeg kallas på bagarspråk "indirekt degföring" i motsats till direkt degföring (= utan fördeg). Fördegar ger smakrikare bröd. Läs mer > Om fördegar, raskdeg.

Gullvagn och kusar: Lussekatter är vetebröd smaksatt med saffran som kan formas på många sätt med olika namn. Två "s" lagda på varandra som i detta recept kallas klassiskt för gullvagn, julvagn eller julkors. Ett enkelt "s" benämns julgalt eller enkel kuse. Läs mer > Om saffransbröd.

Alternativ

Lussekatter

Lussebullar

Fler recept inom Saffransbröd

Liknande recept som Smakrika lussekatter med fördeg (gullvagn eller enkel kuse)