Tryffeldoftande presentbröd

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Tryffeldoftande presentbröd

Lägg till ingredienser

Antal stora kuvertbröd: 8

Grahamsmjöl

2.0 

dl

Vetemjöl

8.0 

dl

Jäst färsk

25.0 

gram

Vatten till bröddeg

5.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Timjan torkad

2.0 

tsk

Tryffelolja

0.5 

dl

Lagerblad

8.0 

blad

Kartongform

8.0 

styck

Vattenreduktion bröd

-3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om smaksättaroljor >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 285

Kcal / portion: 312

GBR (GI) / port: 22

Recept: 2497 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 6%

Kolhydrater: 48%

Fibrer: 4%

(Tillagad portion: 110 gram)

Ingredienser

Visa:

Grahamsmjöl 2.0 dl 16%

Vetemjöl 8.0 dl 68%

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Vatten till bröddeg 5.0 dl 0%

Salt 1.0 tsk 0%

Timjan torkad 2.0 tsk 0%

Tryffelolja 0.5 dl 15%

Lagerblad 8.0 blad 1%

Kartongform 8.0 styck Äts ej

Vattenreduktion bröd -3.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om smaksättaroljor > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Värm vatten fingervarm, 37ºC.
  2. Deg: Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt övriga ingredienser utom lagerblad. Riv (knåda degen väl (läs mer A Så knådas, rivs deg). Låt jäsa under duk i 40 minuter.
  4. Forma: Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Lägg degen i små bakformar. Tryck ner ett lagerblad i varje. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200ºC.
  6. Grädda brödet i 15 minuter. Servera brödet dagsfärskt helst nygräddat.

Kockens kommentar

Saltmängden är ganska hög, men ger karaktär åt brödet. Det går bra att minska mängden om du är aktsam om hur mycket salt du äter. Enligt Livsmedelsverket äter svensken dubbelt så mycket salt i snitt än vad som rekommenderas. För mycket salt anses ohälsosamt ur hjärt- och kärlsynpunkt. Tryffelolja är en exklusiv smaksättarolja. Läs mer > Klicka på ingrediensen. Läs mer > Om smaksättaroljor.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 38 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Småbröd grundrecept

Grahamsfrallor

Saffransdoftande bröd

Fler recept inom Små bröd, frallor, kuvertbröd

Liknande recept som Tryffeldoftande presentbröd