
Enkel pumpernickel, tyskt kompakt rågbröd
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 227

Kcal / portion: 1960

GBR (GI) / port: 58
Recept: 1960 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 3%
Kolhydrater: 40%
Fibrer: 7%
Ingredienser
Rågmjöl 300.0 gram 50%
eller 5.5 dl %
Grahamsmjöl 150.0 gram 25%
eller 2.5 dl %
Bulgur gryn 1.0 dl 14%
Vatten ljummet 5.0 dl 0%
Svart sirap, melasssirap 1.0 msk 4%
Matolja neutral (ej oliv) 1.0 msk 6%
Salt 1.0 tsk 0%
Brödform (1-liters) > 1.0 styck Äts ej
Bakplåtspapper Äts ej
Tillval:
Vetegroddar 0%
Kockskolan:
Om pumpernickel > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 14 tim )
Se film, klicka på "Bread Kitchen" under bilden ovan.
- Deg: Blanda torra ingredienser i en bunke. Lös upp sirapen i ljummet vatten och tillsätt detta i bunken. Blanda till en kladdig deg.
- Tillval: Om man önskar kan bulgur bytas ut till råg - eller vetegroddar (korn) tillsättas. Dessa bör då först kokas en stund för att mjukas upp.
- Vila: Smöra och bröa en brödform, eller klä in den med bakplåtspapper. Häll i smeten, jämna till och släta ut med en degskrapa. Täck med aluminiumfolie och låt den stå på en varm plats över natt.
- Förvärm ugnen på 110ºC.
- Grädda: Häll vatten på en ugnsplåt med hög kant. Sätt in ugnen och degformen på ett galler ovanför. Låt stå i 6 timmar.
- Ta ut brödet och stjälp ur det ur formen. Lägg tillbaka i ugnen i 15 minuter.
- Servera: Ta ut ur ugnen och låt brödet kallna. Skär brödet i tunna skivor. Förvaras i papperspåse. Brödet kanske inte ser så gott ut, men det är ett härligt mustigt bröd som passar med smakrika pålägg.
Kockens kommentar
Pumpernickel är ett medeltida grovt svart bröd med härkomst från Westfalen, Tyskland. Klassiskt sådant är komplicerat att laga och tar lång tid. Detta är en förenklad variant. Läs mer > Om pumpernickel. Där finns fler filmer.Fler recept inom Mörkt matbröd
Liknande recept som Enkel pumpernickel, tyskt kompakt rågbröd
-
Råglimpa, mörkt mjukt bröd - grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Upplandskupp, klassiskt kokt rågbröd
Tid: 30 min (+ 23 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ankarstock, klassiskt mörkt fördegsbröd
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
En bättre kavring på torrskållat mjöl
Tid: 4 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sara, Solhaga stenugnsbageri
-
Mörkt valnötsbröd av fint rågmjöl och vete
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Annes snabba, mörka mjölklimpa
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Barkbröd, nödbröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Mörk kavring på rågmjöl
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel pumpernickel, tyskt kompakt rågbröd
Tid: 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågkusar
Svårighet: Medel, Receptgivare: