Enkel pumpernickel, tyskt kompakt rågbröd

Enkel pumpernickel, tyskt kompakt rågbröd

Lägg till ingredienser

Antal limpor: 1

Rågmjöl

300.0 

gram

eller

5.5 

dl

Grahamsmjöl

150.0 

gram

eller

2.5 

dl

Bulgur gryn

1.0 

dl

Vatten ljummet

5.0 

dl

Svart sirap, melasssirap

1.0 

msk

el. mörk sirap

 

 

Matolja neutral (ej oliv)

1.0 

msk

Salt

1.0 

tsk

Brödform (1-liters) >

1.0 

styck

Bakplåtspapper

 

 

 

Tillval:

 

Vetegroddar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om pumpernickel >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 227

Kcal / portion: 1960

GBR (GI) / port: 58

Recept: 1960 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 3%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 7%

(Tillagad portion: 862 gram)

Ingredienser

Visa:

Rågmjöl 300.0 gram 50%

eller 5.5 dl %

Grahamsmjöl 150.0 gram 25%

eller 2.5 dl %

Bulgur gryn 1.0 dl 14%

Vatten ljummet 5.0 dl 0%

Svart sirap, melasssirap 1.0 msk 4%

el. mörk sirap %

Matolja neutral (ej oliv) 1.0 msk 6%

Salt 1.0 tsk 0%

Brödform (1-liters) > 1.0 styck Äts ej

Bakplåtspapper Äts ej

 

Tillval:

Vetegroddar 0%

 

Kockskolan:

Om pumpernickel > Äts ej

Tillagning (30 min + 14 tim )

Se film, klicka på "Bread Kitchen" under bilden ovan.

  1. Deg: Blanda torra ingredienser i en bunke. Lös upp sirapen i ljummet vatten och tillsätt detta i bunken. Blanda till en kladdig deg.
  2. Tillval: Om man önskar kan bulgur bytas ut till råg - eller vetegroddar (korn) tillsättas. Dessa bör då först kokas en stund för att mjukas upp.
  3. Vila: Smöra och bröa en brödform, eller klä in den med bakplåtspapper. Häll i smeten, jämna till och släta ut med en degskrapa. Täck med aluminiumfolie och låt den stå på en varm plats över natt.
  4. Förvärm ugnen på 110ºC.
  5. Grädda: Häll vatten på en ugnsplåt med hög kant. Sätt in ugnen och degformen på ett galler ovanför. Låt stå i 6 timmar.
  6. Ta ut brödet och stjälp ur det ur formen. Lägg tillbaka i ugnen i 15 minuter.
  7. Servera: Ta ut ur ugnen och låt brödet kallna. Skär brödet i tunna skivor. Förvaras i papperspåse. Brödet kanske inte ser så gott ut, men det är ett härligt mustigt bröd som passar med smakrika pålägg. 

Kockens kommentar

Pumpernickel är ett medeltida grovt svart bröd med härkomst från Westfalen, Tyskland. Klassiskt sådant är komplicerat att laga och tar lång tid. Detta är en förenklad variant. Läs mer > Om pumpernickel. Där finns fler filmer.

Fler recept inom Mörkt matbröd

Liknande recept som Enkel pumpernickel, tyskt kompakt rågbröd