Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 287

Kcal / portion: 2038

GBR (GI) / port: 92
Recept: 4075 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 9%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Rågmjöl fint 4.5 dl 20%
Vetemjöl Special 10.0 dl 52%
Vatten 5.0 dl 0%
Jäst färsk 40.0 gram 1%
Smör normalsaltat 15.0 gram 3%
Valnötskärnor 150.0 gram 25%
Salt 1.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -1.4 dl -0%
Kockskolan:
Om mjukt rågbröd > Äts ej
Så bakas mörkt bröd > Äts ej
Om mjukt rågbröd > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Sätt ugnen på 250°C.
- Deg: Blanda alla ingredienser utom nötter och salt i en blandarmaskin. Blanda i 8-10 minuter. Blanda i salt. Kör i 2 minuter. Blanda sedan i nötter. Jäs övertäckt i cirka 45 minuter.
- Forma: Dela degen i antal bröd. Forma till limpor eller dylikt. Jäs övertäck i cirka 50 minuter.
- Grädda: Sätt in i ugnen i 8 minuter. Spraya gärna med lite vatten från en blomspruta. Sänk sedan till 220°C. Baka i cirka 35 minuter. Tag ut och låt kallna på galler.
Kockens kommentar
Läs mer > Om mjukt rågbröd
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat mörkt bröd brukar vara ganska högt, runt 37% (35%+ = saftigt bröd). Cirka 0,7 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Fler recept inom Mörkt matbröd
Liknande recept som Mörkt valnötsbröd av fint rågmjöl och vete
-
Råglimpa, mörkt mjukt bröd - grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Upplandskupp, klassiskt kokt rågbröd
Tid: 30 min (+ 23 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ankarstock, klassiskt mörkt fördegsbröd
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
En bättre kavring på torrskållat mjöl
Tid: 4 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sara, Solhaga stenugnsbageri
-
Mörkt valnötsbröd av fint rågmjöl och vete
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Annes snabba, mörka mjölklimpa
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Barkbröd, nödbröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Mörk kavring på rågmjöl
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel pumpernickel, tyskt kompakt rågbröd
Tid: 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågkusar
Svårighet: Medel, Receptgivare: