Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 230

Kcal / portion: 218

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3932 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 2%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 9%
Ingredienser
Dag 1
Vatten 3.0 dl 0%
Filmjölk 3.0 dl 5%
Jäst blå färsk till matbröd 25.0 gram 1%
Rågflingor } 5.0 dl 14%
Dag 2 eller 3
Vatten 3.0 dl 0%
Salt 1.0 msk 0%
Ättikssprit 12% 1.0 msk 0%
Sirap mörk 3.0 msk 5%
Grahamsmjöl 5.0 dl 25%
Rågmjöl grovt 1.1 liter 50%
Vattenreduktion bröd -4.0 dl -0%
Skapat av: rebeccajagerhall
Tillagning
- Dag 1.
Ljumma vattnet till ca 40 grader och häll sedan i filmjölken och kontrollera att spadet 37 grader. Smula i jästen i en del av degspadet och rör noga. Blanda i rågflingorna och tillsätt resten av spadet. Låt stå under plastfolie i 1 eller 2 dygn. - Dag 2 eller 3.
Blanda vatten, salt, ättiksprit och sirap i en degbunke. Rör i ?surdegen?. Arbeta i grahamsmjöl och så mycket grovt rågmjöl att degen är lagom fast. Den ska släppa från bunkens kanter. Låt jäsa i ca 2 timmar eller tills den blivit dubbelt så stor. - Arbeta samman degen och ta upp den på mjölat bakbord. dela degen i 16-18 bitar och kavla ut varje bit till en rund kaka (10-12 cm i diameter). Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter.
- Nagga kakorna med en gaffel och grädda sedan mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter, ev. lite längre. Låt kakorna svalna på galler under bakduk. Snitta dem där efter runt kanten och dela på dem med en gaffel så du får en över- och undersida.
Fler recept inom Mörkt matbröd
Liknande recept som Rågkusar
-
Råglimpa, mörkt mjukt bröd - grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Upplandskupp, klassiskt kokt rågbröd
Tid: 30 min (+ 23 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ankarstock, klassiskt mörkt fördegsbröd
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
En bättre kavring på torrskållat mjöl
Tid: 4 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sara, Solhaga stenugnsbageri
-
Mörkt valnötsbröd av fint rågmjöl och vete
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Annes snabba, mörka mjölklimpa
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Barkbröd, nödbröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Mörk kavring på rågmjöl
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel pumpernickel, tyskt kompakt rågbröd
Tid: 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågkusar
Svårighet: Medel, Receptgivare: