Ankarstock, klassiskt mörkt fördegsbröd

Foto: Armémuseum ¤

Ankarstock, klassiskt mörkt fördegsbröd

Lägg till ingredienser

Antal limpor: 2

Dag 1 fördeg:

 

Rågsikt

3.0 

dl

Vatten kallt

3.0 

dl

Jäst blå färsk till matbröd

50.0 

gram

 

Dag 2:

 

Rågsikt

17.0 

dl

Vetemjöl Special

7.0 

dl

Smör el. margarin

50.0 

gram

Farinsocker

3.0 

dl

Salt

2.0 

tsk

Sojasås kinesisk

1.0 

msk

Mjölk till pensling

0.5 

dl

Vatten

7.0 

dl

Vattenreduktion bröd

-3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om ankarstock >

 

 

Om fördeg, raskdeg >

 

 

Så bakas mörkt bröd >

 

 

Om mjukt rågbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 256

Kcal / portion: 3487

GBR (GI) / port: 141

Recept: 6975 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 3%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 1364 gram)

Ingredienser

Visa:
Dag 1 fördeg:

Rågsikt 3.0 dl 9%

Vatten kallt 3.0 dl 0%

Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 1%

 

Dag 2:

Rågsikt 17.0 dl 51%

Vetemjöl Special 7.0 dl 21%

Smör el. margarin 50.0 gram 5%

Farinsocker 3.0 dl 13%

Salt 2.0 tsk 0%

Sojasås kinesisk 1.0 msk 0%

Mjölk till pensling 0.5 dl 0%

Vatten 7.0 dl 0%

Vattenreduktion bröd -3.0 dl -0%

 

Kockskolan:

Om ankarstock > Äts ej

Om fördeg, raskdeg > Äts ej

Så bakas mörkt bröd > Äts ej

Om mjukt rågbröd > Äts ej

Tillagning (1 tim + 14 tim )

Dag 1 Fördeg:

  1. Smula ner jästen i en bunke eller burk med lock och rör ut med kallt vatten.
  2. Tillsätt rågsikten och rör om.
  3. Täck med plastfolie eller lock. Ställ i kylskåp 12-16 timmar (över natten).

Dag 2 Dags att baka:

  1. Häll fördegen i en hushållsmaskin, bakmaskin eller stor degbunke.
  2. Smält smör eller margarin i en kastrull, tillsätt vattnet och värm till 37°C (fingervarmt).
  3. Tillsätt smör och vattenblandningen till bunken med fördegen, rör om, samt tillsätt farinsocker, salt och soja. Blanda väl.
  4. Tillsätt under omrörning vetemjöl special och rågsikt.
  5. Arbeta degen väl, minst 5 minuter i maskinen eller 10 minuter för hand på mjölat bakbord.
  6. Låt degen jäsa 30 minuter i bunken.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.
  8. Baka ut varje del till en limpa.
  9. Lägg limporna på en bakpappersklädd plåt eller i avlånga bakformar.
  10. Pensla gärna med matolja mellan limporna eller i formarna så går de lättare att dela eller få loss efter gräddningen.
  11. Sätt ugnen på 200°C.
  12. Låt bröden jäsa på plåt eller i formarna under bakduk i 30 minuter.
  13. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter eller tills bröden har en kärntemperatur på 80°C.
  14. Ta ut bröden och pensla med lite mjölk. Låt bröden svalna på plåten eller på galler under en bakduk.

Kockens kommentar

Ankarstock är ett klassiskt bröd i flottan, uppkallat efter den ankarstock av trä som sitter tvärs på ett gammal ankare (läs mer > Om ankarstock). Brödet på bilden är mörkare än den ankarstock som man ibland hittar i butik, vilket beror på att inblandning av sojasås. Bild och recept från Armémuseet i Stockholm. Klicka på Armémuseum under bilden för att komma till deras hemsida. Läs mer > Om mjukt rågbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat mörkt bröd brukar vara ganska högt, runt 37% (35%+ = saftigt bröd). Cirka 1,5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Råglimpa grundrecept

Fler recept inom Mörkt matbröd

Liknande recept som Ankarstock, klassiskt mörkt fördegsbröd