Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 280

Kcal / portion: 63

GBR (GI) / port: 7
Recept: 628 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 2%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 12%
Ingredienser
Barkmjöl 1.5 dl 0%
Rågmjöl 3.5 dl 100%
Vatten 2.0 dl 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -2.5 dl -0%
Alternativ:
Vetemjöl 0%
Jäst färsk 0%
Kockskolan:
Om barkbröd > Äts ej
Så bakas tunnbröd > Äts ej
Tillagning (1 tim )
-
Sätt ugnen på 200°C.
Deg: Blanda ihop ingredienserna till en deg. Gör små runda och platta kakor av degen.
Grädda mitt i ugnen i minst 30 minuter. Vänd dem under gräddningens gång, för att fukten samlas under kakorna.
Kakorna är färdiga då du knackar på dem och det låter ihåligt som att knacka på trä och känner att fukten har avdunstat.
Ät dem gärna varma med smör, då de ännu är mjuka.
Kockens kommentar
Receptet ger bruna platta torra bröd. Vill man smaka mer på nödbröd, blandar man in 50% barkmjöl och utelämnar saltet. Barkmjöl har besk-syrlig smak. Vill man att det skall smaka bättre minskar man till 15%, tillsätter lite vetemjöl och gärna lite jäst. Bakas då som tunnbröd (bild ovan). Barkmjöl består av torkad och mald innerbark vanligtvis från tall, men kan också vara från bran eller lövträd. Läs er om barkbröd och nödår > Om barkbröd.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat mörka brödkakor brukar vara 25.30%. Cirka 25 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten försvunnit än vad som tillsats beror på att mjöl innehåller vatten. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Fler recept inom Mörkt matbröd
Liknande recept som Barkbröd, nödbröd
-
Råglimpa, mörkt mjukt bröd - grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Upplandskupp, klassiskt kokt rågbröd
Tid: 30 min (+ 23 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ankarstock, klassiskt mörkt fördegsbröd
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
En bättre kavring på torrskållat mjöl
Tid: 4 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sara, Solhaga stenugnsbageri
-
Mörkt valnötsbröd av fint rågmjöl och vete
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Annes snabba, mörka mjölklimpa
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Barkbröd, nödbröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Mörk kavring på rågmjöl
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel pumpernickel, tyskt kompakt rågbröd
Tid: 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågkusar
Svårighet: Medel, Receptgivare: