Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 272

Kcal / portion: 1756

GBR (GI) / port: 86
Recept: 3511 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 7%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 7%
Ingredienser
Rågmjöl fint 4.0 dl 20%
Lantbrödsmjöl mörkt 11.0 dl 53%
Jäst blå färsk till matbröd 50.0 gram 2%
Mjölk 5.0 dl 9%
Smör 75.0 gram 16%
Sirap mörk 0%
Salt 2.0 tsk 0%
Fänkålsfrön hela 2.0 tsk 0%
Anis hel 2.0 tsk 0%
Pomeransskal mald 2.0 tsk 0%
Vattenreduktion bröd -1.8 dl -0%
Kockskolan:
Om kavring Äts ej
Så bakas mörkt bröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 2 tim )
Mortla/ krossa fänkåls- och anisfrön. Mal pomeransskal.
Smält smör. Tillsätt mjölk och värm till fingervärme, 37°C.
Deg: Finfördela jästen i en bunke. Häll degspadet över och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, salt, kryddor och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen väl. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
Forma: Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den smidig och forma till avlånga bröd. Lägg dem i smorda 1 1/2 liters brödformar. Låt jäsa 30 minuter under duk.
Sätt ugnen på 250°C.
Täck formarna med dubbel aluminiumfolie. Det ska vara helt tätt (ger saftigare bröd).
Grädda på nedersta falsen i 45 minuter. Ta av folien och flytta upp formarna. Grädda ytterligare 5 minuter tills brödet fått fin, mörk färg.
Ta ut och täck över med bakduk och låt bröden svalna i formarna.
Kockens kommentar
Dagens recept bakas oftast på rågsikt med filmjölk (= ljust matbröd) för att det är enkelt och går snabbt, men klassiskt är att baka på rågmjöl, som i detta recept. Mest klassiskt är surdegskavring (se recept via länk nedan). Läs mer > Om kavring.Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat mörkt bröd brukar vara ganska högt, runt 37% (35%+ = saftigt bröd). Cirka 0,9 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.
Alternativ
Fler recept inom Mörkt matbröd
Liknande recept som Mörk kavring på rågmjöl
-
Råglimpa, mörkt mjukt bröd - grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Upplandskupp, klassiskt kokt rågbröd
Tid: 30 min (+ 23 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ankarstock, klassiskt mörkt fördegsbröd
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
En bättre kavring på torrskållat mjöl
Tid: 4 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sara, Solhaga stenugnsbageri
-
Mörkt valnötsbröd av fint rågmjöl och vete
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Annes snabba, mörka mjölklimpa
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Barkbröd, nödbröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Mörk kavring på rågmjöl
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel pumpernickel, tyskt kompakt rågbröd
Tid: 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågkusar
Svårighet: Medel, Receptgivare: