Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 251

Kcal / portion: 2250

GBR (GI) / port: 86
Recept: 4500 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 1%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Rågmjöl grovt 9.0 dl 36%
Vetemjöl 8.0 dl 38%
Jäst blå färsk till matbröd 60.0 gram 1%
Sirap 2.5 dl 25%
Salt 1.0 tsk 0%
Vatten till brödbak 4.0 dl 0%
Kockskolan:
Om mörkt matbröd > Äts ej
Så bakas mörkt bröd > Äts ej
Om kubb > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 23 tim )
Brödet bakas i en treliters bakform med lock stående i vattenbad. Vattnet i vattenbadet ska nå till cirka 2/3 av formens höjd. I brist på sådan form kan man använda en mindre och en större kastrull (se kommentar).
- Smörj och mjöla formen.
- Deg: Rör ut jäst med lite kallt vatten (cirka 15ºC) i en stor bunke. Tillsätt resten av vattnet, sirap och salt. Blanda i rågmjöl och sedan vetemjöl. Arbeta ihop till en stadig deg.
- Stoppa degen i formen. Lägg på en duk och låt jäsa i svalt utrymme (~15ºC) i cirka 9 timmar över natt eller under dag.
- Baka: Koka upp vatten i stor kastrull.
- Sätt på locket på bakkastrullen och försegla med aluminiumfolie så att ingen vattenånga kan tränga in under tillagningen. Ställ formen i vattenbadet. Vattnet skall småkoka under hela processen.
- Grädda brödet i 4 timmar. Kontrollera vattennivån då och då under gräddningen och fyll på när det behövs.
- Stjälp upp det färdiggräddade brödet och linda in det i flera lager bakdukar och handdukar. Låt det svalna och vila i 10-24 timmar innan konsumtion. Klyv brödet i 4 delar uppifrån och skär sedan trekantiga skivor.
- Brödet kan frysas helt eller i trekanter.
Kockens kommentar
Receptet hämtat från Upplandskubbens vänförening (läs mer > Om kubb). Brödet gräddas i en cylindrisk form med lock. Traditionellt användes plåtburk, mjölkflaska, mjölkhämtare, mjölkkruka med lock. Det går utmärkt att använda en treliters kastrull med lock, som är cirka 17 centimeter i diameter. En syltkittel, konserveringsgryta eller annan stor gryta fungerar som vattenbad. Kom i håg att om du använder stenmalet mjöl behöver du tillsätta en extra skvätt vatten eftersom stenmalet mjöl suger upp mer vätska.Alternativ: Man kan lägga degen i en gryta med lock som sätts in i ugn 200°C i 50-60 minuter. Brödet blir då något torrare än vid vattenkok.
Vattenhalt: Det färdiga brödets vattenhalt är cirka 35%, vilket är normalt för matbröd i allmänhet och ungefär detsamma som i degen, vilket beror på att fukten innesluts tack vare förslutningen.
Kubb är ett avsågat kortare stycke av en trädstam, ofta använd som huggkubbe, men också namn på annat som liknar en kubb, till exempel en hatt, ett sällskapsspel, eller detta bröd (läs mer > Om kubb). Andra klassiska mörka bröd är bland andra ankarstock och kavring. Läs mer > Om mörkt matbröd. Se recept klicka på länkar nedan.
Alternativ
Fler recept inom Mörkt matbröd
Liknande recept som Upplandskupp, klassiskt kokt rågbröd
-
Råglimpa, mörkt mjukt bröd - grundrecept
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Upplandskupp, klassiskt kokt rågbröd
Tid: 30 min (+ 23 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ankarstock, klassiskt mörkt fördegsbröd
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
En bättre kavring på torrskållat mjöl
Tid: 4 tim (+ 12 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sara, Solhaga stenugnsbageri
-
Mörkt valnötsbröd av fint rågmjöl och vete
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Annes snabba, mörka mjölklimpa
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Barkbröd, nödbröd
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Mörk kavring på rågmjöl
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel pumpernickel, tyskt kompakt rågbröd
Tid: 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rågkusar
Svårighet: Medel, Receptgivare: