
Om flarn
Tillredning: En smördegssmet eller liknande klickas ut på plåt som flyter ut i ugnsvärmen (150-200°C) till platta tunna rundlar. De kan formas till böjda flarn, skålar som kan fyllas med godsaker, eller rundlar som brukar fyllas med grädde eller kräm.
Klassiska flarn och spån:
- Havreflarn tillreds av havregryn med eller utan vetemjöl, smör eller margarin, socker och/eller sirap, grädde och en gnutta bakpulver. Klassiskt som böjda flarn, ibland med smält choklad på ena sidan. Se dito recept.
- Mandelflarn (toscaflarn, krokantflarn) består av hackad och flagad mandel, smör eller margarin, en mindre mängd vetemjöl och mjölk, socker och sirap. Se recept > Mandelflarn eller mandelrulle.
- Flarnrulle (krokantrulle, mandelrulle) är flarn som formats till en rulle. Rullen kan fyllas med vispad grädde, vaniljkräm, chokladmousse och liknande. Se recept > Mandelflarn eller mandelrulle.
- Florentiner är knäckiga toscaliknande små kakor med syltade apelsinskal och mörk choklad. Se dito recept.
- Kattungor (fr. Langues-de-chat) är klassiska tunna skivor av mördeg med ägg. Se dito recept.
- Plättbakelser är pannkakssmet utan mjölk stekt i plättlagg. Se dito recept.
- Mandelspån avser vanligtvis flagad mandel, men kan också vara en kaka av mandelmassa och äggvita format till böjda remsor och garnerad med mandelspån.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01
Läs mer
Recept med Om flarn
Det finns 8 recept med Om flarn
-
Florentiner, kungligt knäckgott
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Havreflarn
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelflarn eller mandelrulle (toscaflarn, krokantrulle)
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Langues-de-chat, kattungor
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vallmo- och sesamflarn utan tillsatt socker
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Canderel
-
Passionscheesecake
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ingefärsflarn
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Plättbakelser i plättlagg
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan