Om spritsade kakor, kringlor

Fotograf/bild: Se recepten, see recipes

Om spritsade kakor, kringlor

(spritskakor)

Spritsa småkakor gör man för att få vackert formade kakor. Det är också ett rationellt arbetssätt om man till exempel skall göra många klickkakor. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


SÅ SPRITSAR MAN

När man spritsar brukar man använda spritspåse och tyll/munstycke (läs mer > Spritsverktyg, spritsning). Problemet med att spritsa småkakor är ofta att degen kan vara ganska fast och svårspritsad, påse och munstycke håller inte för trycket. Därför finns speciell kaksprits i metall eller hållfast hårdplast. Ett annat alternativ kan vara att använda en potatispress. Att tänka på är också att om degen är för fettrik riskerar man att bakverkets fina mönster faller ihop i ugnsvärmen.

  • Småkakor, såväl platta som runda, får fin struktur och jämnare storlek, till exempel strassburgare och Vanillekipferln/Mandelhorn. Se dito recept.
  • Kringlor och kransar spritsas ofta för formens skull, till exempel Karl XII:s kringlor och Äggkringlor. Se dito recept. 
  • Toppar och prickar får jämnare form och storlek om de spritsas, dessutom ett effektivt sätt att framställa många. Till exempel mandelbiskvier. Se dito recept.
  • Macrons är marängkakor som särskilt lämpar sig att spritsas. Läs mer > Om makroner.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01

Läs mer

Spritsverktyg, spritsning

Recept med Om spritsade kakor, kringlor

Det finns 3 recept med Om spritsade kakor, kringlor