Rullade kakor är vanligtvis mördeg eller liknande deg som rullas till bollar, lägg på plåt och gräddas i 150-175°C (läs mer > Om mördeg). Degen avses flyta ut något när den gräddas så att halvrunda kakor bildas, men inte så mycket som för klickkakor som ger platta bakverk. Degens hållfasthet i värmen avgör en kakdeg bör rullas, skivas eller klickas ut på plåten. Ibland tillsätts bakpulver för att få kakan att jäsa lite grann. Rumsvarmt smör och matolja kan ingå vilket ger degen lösare konsistens, till exempel i Drömmar. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Drömmar är extra söta mördegskakor smaksatta med vanilj. Sägs det bara "drömmar" brukar vaniljdrömmar avses. Kallades förr för sockerdrömmar (se dito recept). Med inblandning av havregryn blir det Havredrömmar och med kakaopulver Chokladdrömmar (se respektive recept).
  • Minttoppar är mördeg med inblandning av potatismjöl som rullas till bollar. I toppen gör en grop som fylls med smält choklad smaksatt med mint (se dito recept). Ej att förväxla med minkyssar.
  • Nötkakor kan rullas eller klickas ut på plåt. Se recept > Nötklickar, nötkakor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-01

Recept med Om rullade småkakor

Det finns 10 recept med Om rullade småkakor