Konjakskransar till farfarsfikat

Foto: Erka Perka

Konjakskransar till farfarsfikat

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 50

Vetemjöl

5.0 

dl

Smör kallt

200.0 

gram

Strösocker

1.0 

dl

Konjak/brandy

2.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om rullade kakor >

 

 

Om småkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 480

Kcal / portion: 59

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2953 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 28%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 12 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 5.0 dl 36%

Smör kallt 200.0 gram 49%

Strösocker 1.0 dl 13%

Konjak/brandy 2.0 msk 2%

 

Kockskolan:

Om rullade kakor > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Tillagning (45 min + 30 min )

  1. Deg: Arbeta snabbt samman mjöl, kallt tärnat smör, socker och konjak, för hand eller i maskin till en smidig deg. Lägg i kylskåp minst en ½-timme.
  2. Förvärm ugnen på 200C.
  3. Forma: Dela degen i några hanterbara bitar. Rulla till smala längder, lite smalare än ett lillfinger. Tvinna, vrid strängarna två och två runt varandra. Skär i 12 centimeters bitar och foga ihop ändarna till en ring. Lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  4. Grädda mitt i ugn tills de blivit svagt gula, cirka 10 minuter.
  5. Förvaras i burk en vecka. I frys upp till 3 månader.

Kockens kommentar

Konjakskakor är en gubbakaka från anno dazumal. Eller som Erika (som tagit bilden) alias Erka Perka säger: "Småkakor är verkligen mormorsfika för mig...eller rättare sagt farfarsfika..." vad gäller konjakskransar lägger vi till. Läs mer och upptäck fler recept på Erka Perkas blogg, klicka på texten under bilden.  

Alternativ

Sockerkringlor

Karl XII:s kringlor

Smålandskringlor

Fler recept inom Spritsade kakor, kakkringlor

Liknande recept som Konjakskransar till farfarsfikat