Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 484

Kcal / portion: 78

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2345 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 31%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smör el. margarin 150.0 gram 47%
Vispgrädde 4.0 msk 9%
Vetemjöl 4.0 dl 36%
Pensling:
Vatten Äts ej
Garnering:
Pärlsocker 4.0 msk 8%
Kockskolan:
Om mördeg > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Om kringlor > Äts ej
Finbrödshistoria > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Deg: Rör matfettet mjukt. Tillsätt grädde och rör ner lite mjöl i taget. Arbeta ihop ingredienserna till smidig deg. Låt degen vila kallt en stund.
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Forma: Rulla degen till smala längder, 2 decimeter långa. Forma varje längd till en enkel kringla. Pensla med vatten och vänd i pärlsocker. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper.
- Grädda kringlorna mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.
Kockens kommentar
Vers 24 Sinclairsvisan: Ibland så steg han up och gick, Med sina stöflar stora, Som suto uti Krigsmans skick, Men föga blanka woro; Han hade spårrar uppå them, Så stora at the passa, Åt sådan fot och Karla-lem, Med sina kringlor hwassa. Kakor namngav gärna efter kändisar på 1800-talet, bland annat denna kaka. Även om krigarkungen inte åt sin "egen" kaka så fanns kakor redan på Gustav Vasas tid. Läs mer > Finbrödshistoria.
Potatiskringlor är en variant av Karl II:s kringlor, förärad fotfolket kan vi förmoda. Består av 100g smör, blandad med 1½ dl riven kokt potatis, 2½ dl vetemjöl, 3 rivna bittermandlar och en ½ tsk bakpulver.
Kringlor är enligt Svenska Akademien "ett finare bakverk i form av en dubbel båge vars ändar korsar varandra och bildar öglor". En ring eller hjärta med korslagda armar om man så tycker. Det finns olika slags kringlor - kakkringlor som i det här fallet, eller vetekringlor. Läs mer > Om vetekringlor.
Alternativ
Fler recept inom Spritsade kakor, kakkringlor
Liknande recept som Karl XII:s kringlor, adelskringlor och potatiskringlor
-
Strassburgare, mördeg spritsad med krustyll
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vanillekipferln, österikiska mandelkakor, mandelhorn. Med nötter = nöthorn
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Konjakskransar till farfarsfikat
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelbiskvier med mandelmassa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Macarons (makroner) på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Macarons (makroner) på Arlas vis
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Ögonwhoopies
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Tebröd, mandelkakor med mandelmassa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lekebergskransar, spritsade kakaokransar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Karl XII:s kringlor, adelskringlor och potatiskringlor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan