Karl XII:s kringlor, adelskringlor och potatiskringlor

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Karl XII:s kringlor, adelskringlor och potatiskringlor

Lägg till ingredienser

Antal kringlor: 30

Smör el. margarin

150.0 

gram

Vispgrädde

4.0 

msk

Vetemjöl

4.0 

dl

 

Pensling:

 

Vatten

 

 

 

Garnering:

 

Pärlsocker

4.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om mördeg >

 

 

Om småkakor >

 

 

Om kringlor >

 

 

Finbrödshistoria >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 484

Kcal / portion: 78

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2345 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 31%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 16 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör el. margarin 150.0 gram 47%

Vispgrädde 4.0 msk 9%

Vetemjöl 4.0 dl 36%

 

Pensling:

Vatten Äts ej

 

Garnering:

Pärlsocker 4.0 msk 8%

 

Kockskolan:

Om mördeg > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Om kringlor > Äts ej

Finbrödshistoria > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Deg: Rör matfettet mjukt. Tillsätt grädde och rör ner lite mjöl i taget. Arbeta ihop ingredienserna till smidig deg. Låt degen vila kallt en stund.
  2. Förvärm ugnen på 200°C.
  3. Forma: Rulla degen till smala längder, 2 decimeter långa. Forma varje längd till en enkel kringla. Pensla med vatten och vänd i pärlsocker. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper.
  4. Grädda kringlorna mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt svalna på galler.

Kockens kommentar

Vers 24 Sinclairsvisan: Ibland så steg han up och gick, Med sina stöflar stora, Som suto uti Krigsmans skick, Men föga blanka woro; Han hade spårrar uppå them, Så stora at the passa, Åt sådan fot och Karla-lem, Med sina kringlor hwassa. Kakor namngav gärna efter kändisar på 1800-talet, bland annat denna kaka. Även om krigarkungen inte åt sin "egen" kaka så fanns kakor redan på Gustav Vasas tid. Läs mer > Finbrödshistoria.

Potatiskringlor är en variant av Karl II:s kringlor, förärad fotfolket kan vi förmoda. Består av 100g smör, blandad med 1½ dl riven kokt potatis, 2½ dl vetemjöl, 3 rivna bittermandlar och en ½ tsk bakpulver.

Kringlor är enligt Svenska Akademien "ett finare bak­verk i form av en dubbel båge vars ändar korsar var­andra och bildar öglor". En ring eller hjärta med korslagda armar om man så tycker. Det finns olika slags kringlor - kakkringlor som i det här fallet, eller vetekringlor. Läs mer > Om vetekringlor.

Alternativ

Mördegskakor grundrecept

Brysselkex

Fler recept inom Spritsade kakor, kakkringlor

Liknande recept som Karl XII:s kringlor, adelskringlor och potatiskringlor