Strassburgare, mördeg spritsad med krustyll

Foto: Kristina, Söndagsfika

Strassburgare, mördeg spritsad med krustyll

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 25

Smör rumsvarmt

100.0 

gram

Florsocker

0.5 

dl

Vanillinsocker

1.0 

msk

Vetemjöl

1.2 

dl

Potatismjöl

1.0 

dl

Spritsverktyg >

 

 

 

Tillval:

 

Mörk choklad

50.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så smälts choklad >

 

 

Så tempereras choklad >

 

 

Om spritsade kakor >

 

 

Om småkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 494

Kcal / portion: 68

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1688 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 29%

Kolhydrater: 56%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 14 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör rumsvarmt 100.0 gram 43%

Florsocker 0.5 dl 7%

Vanillinsocker 1.0 msk 2%

Vetemjöl 1.2 dl 16%

Potatismjöl 1.0 dl 16%

Spritsverktyg > Äts ej

 

Tillval:

Mörk choklad 50.0 gram 16%

 

Kockskolan:

Så smälts choklad > Äts ej

Så tempereras choklad > Äts ej

Om spritsade kakor > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1.  Förvärm ugnen på 175C.
  2. Smet: Rör mjukt smör, florsocker och vanilj­socker ordentligt pösigt. Tillsätt mjöl lite i sänder under kraftig omrörning.
  3. Forma: Spritsa med krusig sprits direkt på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Klickar eller korta strängar, raka eller sneda.
  4. Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått blekgul färg, cirka 10 minuter. Ta ut och låt kallna.
  5. Tillval: Smält choklad (eller temperera choklad) och doppa ena eller båda ändarna på strängarna eller toppen på toppar. Lägg i kyl för att stelna.
  6. Förvaring: Kakor utan choklad en vecka eller två, med choklad i kylskåp.

Kockens kommentar

Strassburgare är speciell deg som spritsas i olika former, med eller utan chokladgarnering. För att spritsa kakorna är det lämpligt att använda en hållfast sprits med krustyll av plåt eller plast.

Kaknamnet: Varför kakan döpts till strassburgare är oss obekant. I vissa recept sägs (utgår man ifrån) att det är en kaka från Strasbourg, vilket låter rimligt då Strassburg förr var namnet i Sverige på staden. Men vi betvivlar detta. I vart fall hittar vi inte någon sådan tysk eller fransk bakverk med detta namn (med olika stavningar) i litteraturen. Däremot hittar vi på utländska sidor denna kaka med hänvisning till att den är svensk.  

I stället tror vi att kakan är ett svenskt bakverk med namn utifrån det gamla begreppet  "strassa" lånat från italienskans strazza i betydelsen kludd (in strazza = kladdbok). I så fall skulle namnet innebära att det är en kladdkaka eller kladdig burgare syftande på utseendet snarare än konsistensen. Eventuellt en lek med strassa och staden Strassburg. Hör av dig till oss om du vet bättre. "Strass" är för övrigt ett genom­skinligt blyglas använt i modebranschen liknade silverpaljetter.

Alternativ

Mördegskakor grundrecept

Temperera choklad

Fler recept inom Spritsade kakor, kakkringlor

Liknande recept som Strassburgare, mördeg spritsad med krustyll