Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 440

Kcal / portion: 281

GBR (GI) / port: 3
Recept: 5622 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 27%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör normalsaltat 100.0 gram 13%
Strösocker 1.2 dl 8%
Ägg 1.0 styck 1%
Vetemjöl 3.0 dl 11%
Bakpulver 2.0 tsk 0%
Citron juice+fruktkött 0.5 styck 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Mjölk 0.5 dl 1%
Karamellfärg röd 2.0 cl 1%
Fyllning:
Grädde 2.0 dl 13%
Honung 1.0 msk 1%
Mjölkchoklad 400.0 gram 40%
Garnering:
Vit choklad 50.0 gram 5%
Mörk choklad 50.0 gram 5%
Kockskolan:
Om whoopies > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Om spritsade kakor > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min )
- Förvärm ugnen på 175°C.
- Deg: Vispa smör och socker till en fluffig kräm. Tillsätt ägg. Rör om tills det är väl blandat.
- Blanda alla torrvaror. Rör ner i smeten. Avsluta med att hälla i mjölk och karamellfärg. Rör om försiktigt tills allt är blandat. (OBS: Vispar du för mycket kan smeten lätt bli för rinnig och whoopisarna platta.)
- Spritsa: Häll smeten i en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut på en bakpapperklädd plåt.
- Grädda kakorna 8-10 minuter. Håll koll på dem så att de inte får färg i kanterna. De ska vara lite fluffiga och mjuka inuti.
- Fyllning: Bryt ner mjölkchoklad i en skål. Koka upp grädde och honung. Häll över chokladen. Vispa slätt. Låt stå i minst 1 timme.
- Garnering: Smält de olika chokladerna. Spritsa ut vit choklad på hälften av kakorna. Spritsa sedan en klick mörk choklad i mitten. Låt stelna.
- Whoopies: Spritsa chokladcreme på den andra hälften av kakorna. Lägg ihop dem.
Kockens kommentar
Whoopie är ett amerikanskt bakverk, vanligtvis bestående av två stora kakor modell skånska pepparkakor med kraftig kakaosmak och smör- eller jordnötskräm emellan (se recept > Whoopie pie). Det här beskrivna receptet är en anpassad småkaksvariant. Läs mer > Om whoopies.Alternativ
Fler recept inom Spritsade kakor, kakkringlor
Liknande recept som Ögonwhoopies
-
Strassburgare, mördeg spritsad med krustyll
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vanillekipferln, österikiska mandelkakor, mandelhorn. Med nötter = nöthorn
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Konjakskransar till farfarsfikat
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelbiskvier med mandelmassa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Macarons (makroner) på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Macarons (makroner) på Arlas vis
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Ögonwhoopies
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Tebröd, mandelkakor med mandelmassa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lekebergskransar, spritsade kakaokransar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Karl XII:s kringlor, adelskringlor och potatiskringlor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan