Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 427

Kcal / portion: 44

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1099 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 24%
Kolhydrater: 41%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Mandelmassa färdig 200.0 gram 84%
Äggvita 1.0 styck 1%
Karamellfärg 0%
Spritsverktyg > Äts ej
Garnering:
Nötkärnor 25.0 styck 15%
Cocktailbär 0%
Kockskolan:
Om spritsade kakor > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Deg: Riv mandelmassa. Blanda med äggvita. Alternativt gör egen mandelmassa.
- Färgning: Klassiskt är att tillsätta några droppar sockerkulör. Gör till exempel tre satser till fest (= 75 st), varav en del ofärgad och de andra två röd respektive grön. Välj i så fall som garnering en nötkärna till de ofärgade, pistagenöt eller grönt cocktailbär till de gröna och syltat apelsinskal eller rött cocktailbär till de röda.
- Spritsa små toppar eller strängar med garneringssprits direkt på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper. Alternativt rulla bollar.
- Garnera: Tryck ner en nöt, syltad frukt eller cocktailbär i toppen på varje tebröd.
- Grädda mitt i ugn cirka 8 minuter.
Kockens kommentar
Regina (som tagit bilden ovan): "Ibland upptäcker man en gömd skatt i en kakbok som man trodde man hade full koll på. Skatten heter Mandelkakor eller Tebröd. De är världsenkla att göra och passar även dem som inte tål mjöl. De som gillar mandelmassa kommer älska dessa små mumsbitar". Klicka på Regina under bilden för att komma till hennes baksida.Semantisk kakröra: Tebröd är inte ett matbröd utan en småkaka. En tekaka är ingen småkaka utan ett sött matbröd (läs mer > Om tekakor). Brödkakor är också matbröd eller snarare ett flatbröd vanligtvis hård (läs mer > Om brödkakor). Småkakor benämns för övrigt av branschförbundet småbröd (läs mer > Om småkakor) men små bröd till exempel frallor är matbröd. Så nu är allt tydligt och klart, eller hur?
Alternativ
Fler recept inom Spritsade kakor, kakkringlor
Liknande recept som Tebröd, mandelkakor med mandelmassa
-
Strassburgare, mördeg spritsad med krustyll
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vanillekipferln, österikiska mandelkakor, mandelhorn. Med nötter = nöthorn
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Konjakskransar till farfarsfikat
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelbiskvier med mandelmassa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Macarons (makroner) på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Macarons (makroner) på Arlas vis
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Ögonwhoopies
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Tebröd, mandelkakor med mandelmassa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lekebergskransar, spritsade kakaokransar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Karl XII:s kringlor, adelskringlor och potatiskringlor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan