Tebröd, mandelkakor med mandelmassa

Foto: Regines baksida ¤

Tebröd, mandelkakor med mandelmassa

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 25

Mandelmassa färdig

200.0 

gram

Äggvita

1.0 

styck

Karamellfärg

 

 

Spritsverktyg >

 

 

 

Garnering:

 

Nötkärnor

25.0 

styck

Apelsinskal syltade

 

 

Cocktailbär

 

 

 

Kockskolan:

 

Om spritsade kakor >

 

 

Om småkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 427

Kcal / portion: 44

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1099 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 24%

Kolhydrater: 41%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 10 gram)

Ingredienser

Visa:

Mandelmassa färdig 200.0 gram 84%

Äggvita 1.0 styck 1%

Karamellfärg 0%

Spritsverktyg > Äts ej

 

Garnering:

Nötkärnor 25.0 styck 15%

Apelsinskal syltade 0%

Cocktailbär 0%

 

Kockskolan:

Om spritsade kakor > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Deg: Riv mandelmassa. Blanda med äggvita. Alternativt gör egen mandelmassa.
  2. Färgning: Klassiskt är att tillsätta några droppar sockerkulör. Gör till exempel tre satser till fest (= 75 st), varav en del ofärgad och de andra två röd respektive grön. Välj i så fall som garnering en nötkärna till de ofärgade, pistagenöt eller grönt cocktailbär till de gröna och syltat apelsinskal eller rött cocktailbär till de röda.  
  3. Spritsa små toppar eller strängar med garneringssprits direkt på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper. Alternativt rulla bollar.
  4. Garnera: Tryck ner en nöt, syltad frukt eller cocktailbär i toppen på varje tebröd.
  5. Grädda mitt i ugn cirka 8 minuter.

Kockens kommentar

Regina (som tagit bilden ovan): "Ibland upptäcker man en gömd skatt i en kakbok som man trodde man hade full koll på. Skatten heter Mandelkakor eller Tebröd. De är världsenkla att göra och passar även dem som inte tål mjöl. De som gillar mandelmassa kommer älska dessa små mumsbitar". Klicka på Regina under bilden för att komma till hennes baksida.

Semantisk kakröra: Tebröd är inte ett matbröd utan en småkaka. En tekaka är ingen småkaka utan ett sött matbröd (läs mer > Om tekakor). Brödkakor är också matbröd eller snarare ett flatbröd vanligtvis hård (läs mer > Om brödkakor). Småkakor benämns för övrigt av bransch­förbundet småbröd (läs mer > Om småkakor) men små bröd till exempel frallor är matbröd. Så nu är allt tydligt och klart, eller hur?

Alternativ

Mandelkrokar

Karusellkakor

Kalaskakor med mandelmassa

Mazarin

Fler recept inom Spritsade kakor, kakkringlor

Liknande recept som Tebröd, mandelkakor med mandelmassa