Mazariner, mazaränger, mazarintårta

Foto: Anna, Kunskapskokboken

Mazariner, mazaränger, mazarintårta

Lägg till ingredienser

Antal mazariner: 18

Deg:

 

Vetemjöl

3.0 

dl

Bakpulver

0.5 

tsk

Smör el. margarin

100.0 

gram

Strösocker

2.5 

msk

Ägg

0.5 

styck

Små aluminiumformar >

18.0 

styck

Matfett till kakform

 

 

 

Fyllning:

 

Mandelmassa färdig

150.0 

gram

Smör rumsvarmt

50.0 

gram

Ägg

2.5 

styck

Vetemjöl

4.0 

msk

Bakpulver

0.5 

tsk

 

Glasyr:

 

Florsocker

3.0 

msk

Vatten

 

 

 

Kockskolan:

 

Om formkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 420

Kcal / portion: 170

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3055 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 24%

Kolhydrater: 42%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 40 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg:

Vetemjöl 3.0 dl 21%

Bakpulver 0.5 tsk 0%

Smör el. margarin 100.0 gram 24%

Strösocker 2.5 msk 5%

Ägg 0.5 styck 1%

Små aluminiumformar > 18.0 styck Äts ej

Matfett till kakform 0%

 

Fyllning:

Mandelmassa färdig 150.0 gram 23%

Smör rumsvarmt 50.0 gram 12%

Ägg 2.5 styck 5%

Vetemjöl 4.0 msk 4%

Bakpulver 0.5 tsk 0%

 

Glasyr:

Florsocker 3.0 msk 5%

Vatten 0%

 

Kockskolan:

Om formkakor > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Mördeg: Arbeta ihop ingredienserna till en jämn deg. Låt vila i kylskåp 1 timme.
  2. Smörj in formarna väl med matfett. Förvärm ugnen på 200°C.
  3. Fyllning: Riv mandelmassa. Tillsätt mjukt smör och rör samman. Blanda in ett ägg i tagen och tillsätt mjöl blandat med bakpulver.
  4. Dela degen i antal portionen och tryck ut den i formarna med fingrarna. Ställ formarna på ugnsgaller.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt kallna helt.
  6. Garnering: Blanda florsocker med lite vatten trögflytande. Fördela på kakorna.
  7. Förvaring: En vecka i svalt utrymme. 3 månader i frysen.

Kockens kommentar

Bakboken Sju sorters kakor har ett lite annorlunda recept med två lager fyllning. Först ett lager med mald mandel, smör, ägg och socker, på det mandelmassa blandat med smör, ägg och strösocker.

Mazarintårta: En sats (18 st) kan bakas till en tårta i smord rund bakform ~25 centimeter. Deg i botten och fyllning ovanpå. Gräddas i 175°C cirka 20 minuter. 

Mazarin: Kakans ursprung är märkligt nog oklart trots att det är en välkänd kaka. Jan-Öjvind Swahn säger i sin mathistoriska uppslagsbok att det är en formkaka (bakelse) av 1600- och 1700-talsmodell, det vill säga gjord som en liten paté och att den kan vara döpt efter statsmannen, kardinalen och Frankrikes försteminister 1642-1661. Han hette egentligen Giulio Mazarini. I Akademiens ordbok anges att bakverket omtalats i litteraturen 1886 och 1927. Det är allt.

I Frankrike är Mazarin enligt Larousse Gastronomique historiskt en stor mandelsockerkaka. Formkakan är emellertid känd i Frankrike som "une tartelette suédoise populaire".

Passar till

Mördeg, pâte sablée

Mandelmusslor, mandelformar

Fler recept inom Formkakor

Liknande recept som Mazariner, mazaränger, mazarintårta