Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 411
 
    
                Kcal / portion: 252
 
    
                GBR (GI) / port: 2
Recept: 5035 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 23%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Deg:
Vetemjöl 2.5 dl 10%
Smör normalsaltat 125.0 gram 18%
Strösocker 0.5 dl 4%
Äggula 1.0 styck 1%
Små aluminiumformar > 15.0 styck Äts ej
Fyllning:
Mandelmassa färdig 250.0 gram 23%
Smör el. margarin 125.0 gram 18%
Ägg 2.0 styck 2%
Hallonsylt 1.0 dl 4%
Garnering:
Hallonsylt 1.0 dl 4%
Florsocker 3.0 dl 14%
Vatten ljummet 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Om formkakor > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Mördeg: Arbeta ihop ingredienserna till en jämn deg. Låt vila i kylskåp minst 1 timme.
- Smörj in formarna väl med matfett. Förvärm ugnen på 200°C.
- Fyllning: Riv mandelmassa. Blanda med mjukt smör och tillsätt ett ägg i taget till en jämn smet.
- Forma: Tryck ut degen i formar med fingrarna. Se till att kanten inte blir för tunn. Lägg en klick hallonsylt i botten och klicka ner mandelmassesmet till 2/3-del av formen. Ställ formarna på ugnsgaller.
- Grädda längst ner i ugnen cirka 20 minuter. Testa om de är klara genom att vända på en kaka och kolla att degen är ljusbrun. Ta ut och låt kallna helt.
- Garnera med hallonsylt och florsocker blandat med lite vatten.
- Förvaring: Svalt i en vecka. 3 månader i frys.
Kockens kommentar
Katalaner är en variant av mazarin och Annikabakelse är en variant av katalaner. Läs mer > Om formkakor.Annikabakelse: Fyll mördegsformen till 2/3-delar med vaniljkräm. Spritsa en ring runt kanten med madelmassekräm (mandelmassa + äggvita). Grädda och garnera med en klick sylt i mitten.
Katalan är en person eller något från Katalonien i Spanien. Bakverket ursprung är inte klarlagd. Kan ha koppling till den italienska sångerskan Angela Catalani, eller till norrköpingsbagaren Alfred Catalani. En "katalan" var i mitten av 1900-talet (i Östergötland) även en beteckning på avlånga brödlimpor.
Alternativ
Fler recept inom Formkakor
Liknande recept som Katalaner (catalaner) och Annikabakelser
- 
                
                    Vetemjölsformar till formkakor (tunna skal till hjärtan)Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mandelformar, mandelmusslor till formkakorTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Grahamsformar till formkakorTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Havreformar till formkakorTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kokosformar, kokosmusslor till formkakorTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Vaniljhjärtan eller linzer/linserTid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Mazariner, mazaränger, mazarintårtaTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Katalaner (catalaner) och AnnikabakelserTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Polynéer, Kejsarkrona, Leipziger LercheTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nunnor, marängiga mandelkakorSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    