Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 420
 
    
                Kcal / portion: 170
 
    
                GBR (GI) / port: 2
Recept: 3055 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 24%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Deg:
Vetemjöl 3.0 dl 21%
Bakpulver 0.5 tsk 0%
Smör el. margarin 100.0 gram 24%
Strösocker 2.5 msk 5%
Ägg 0.5 styck 1%
Små aluminiumformar > 18.0 styck Äts ej
Fyllning:
Mandelmassa färdig 150.0 gram 23%
Smör rumsvarmt 50.0 gram 12%
Ägg 2.5 styck 5%
Vetemjöl 4.0 msk 4%
Bakpulver 0.5 tsk 0%
Glasyr:
Florsocker 3.0 msk 5%
Vatten 0%
Kockskolan:
Om formkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Mördeg: Arbeta ihop ingredienserna till en jämn deg. Låt vila i kylskåp 1 timme.
- Smörj in formarna väl med matfett. Förvärm ugnen på 200°C.
- Fyllning: Riv mandelmassa. Tillsätt mjukt smör och rör samman. Blanda in ett ägg i tagen och tillsätt mjöl blandat med bakpulver.
- Dela degen i antal portionen och tryck ut den i formarna med fingrarna. Ställ formarna på ugnsgaller.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt kallna helt.
- Garnering: Blanda florsocker med lite vatten trögflytande. Fördela på kakorna.
- Förvaring: En vecka i svalt utrymme. 3 månader i frysen.
Kockens kommentar
Bakboken Sju sorters kakor har ett lite annorlunda recept med två lager fyllning. Först ett lager med mald mandel, smör, ägg och socker, på det mandelmassa blandat med smör, ägg och strösocker.
Mazarintårta: En sats (18 st) kan bakas till en tårta i smord rund bakform ~25 centimeter. Deg i botten och fyllning ovanpå. Gräddas i 175°C cirka 20 minuter. 
Mazarin: Kakans ursprung är märkligt nog oklart trots att det är en välkänd kaka. Jan-Öjvind Swahn säger i sin mathistoriska uppslagsbok att det är en formkaka (bakelse) av 1600- och 1700-talsmodell, det vill säga gjord som en liten paté och att den kan vara döpt efter statsmannen, kardinalen och Frankrikes försteminister 1642-1661. Han hette egentligen Giulio Mazarini. I Akademiens ordbok anges att bakverket omtalats i litteraturen 1886 och 1927. Det är allt.
I Frankrike är Mazarin enligt Larousse Gastronomique historiskt en stor mandelsockerkaka. Formkakan är emellertid känd i Frankrike som "une tartelette suédoise populaire". 
Passar till
Fler recept inom Formkakor
Liknande recept som Mazariner, mazaränger, mazarintårta
- 
                
                    Vetemjölsformar till formkakor (tunna skal till hjärtan)Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mandelformar, mandelmusslor till formkakorTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Grahamsformar till formkakorTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Havreformar till formkakorTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kokosformar, kokosmusslor till formkakorTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Vaniljhjärtan eller linzer/linserTid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Mazariner, mazaränger, mazarintårtaTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Katalaner (catalaner) och AnnikabakelserTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Polynéer, Kejsarkrona, Leipziger LercheTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nunnor, marängiga mandelkakorSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    