Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 493
 
    
                Kcal / portion: 85
 
    
                GBR (GI) / port: 1
Recept: 1692 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 31%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Deg:
Smör rumsvarmt 125.0 gram 54%
Farinsocker 0.8 dl 13%
Grahamsmjöl 1.2 dl 15%
Vetemjöl 1.5 dl 19%
Mörmått, formkaksform 20.0 styck Äts ej
Tillval:
Ägg 1.0 styck Äts ej
Vetemjöl 0.5 dl Äts ej
Saffran 0.5 gram Äts ej
Kockskolan:
Om formkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Deg: Rör ihop smör och socker. Blanda grahams- och vetemjöl och arbeta in det till en smidig deg. Eller först grahams- och sedan vetemjölet. Degen bör helst vila i kylskåpet i 1 timme.
- Tillval: Ägg kan ingå som extra bindemedel, men öka i så fall på med lite mjöl. Degen skall vara mjuk men inte kladdig. Saffran om så önskas, ingår i Dansukkers recept på bilden ovan som också använder florsocker i stället för farin.
- Förvärm ugnen på 175-200ºC.
- Forma: Smörj mörmåtten väl. Pudra med lite mjöl så lossnar bakverket lättare. Dela degen i antal portioner och tryck ut degen i formarna. Se till att degen inte är för tunn i kanten.
- Grädda formarna på ugnsgaller mitt i ugnen i 10-12 minuter tills de fått lite färg. Låt kakorna svalna i formarna. Stjälp upp på plant underlag.
- Fyllning enligt eget önskemål, till exempel med keso och färska bär. Dansukker (bilden) fyllde sina med en blandning av smör, florsocker, ägg, hackad mandel, russin och tärnade torkade aprikoser, som sedan garnerades med florsocker och serverades med vispad grädde.
Kockens kommentar
Formar till formkakkor benämns mörmått och finns i olika utföranden. Läs mer > Mörmått, formkaksform.Alternativ
Fler recept inom Formkakor
Liknande recept som Grahamsformar till formkakor
- 
                
                    Vetemjölsformar till formkakor (tunna skal till hjärtan)Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mandelformar, mandelmusslor till formkakorTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Grahamsformar till formkakorTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Havreformar till formkakorTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kokosformar, kokosmusslor till formkakorTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Vaniljhjärtan eller linzer/linserTid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Mazariner, mazaränger, mazarintårtaTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Katalaner (catalaner) och AnnikabakelserTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Polynéer, Kejsarkrona, Leipziger LercheTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nunnor, marängiga mandelkakorSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    