Havreformar till formkakor

Foto: Bakodyssén *

Havreformar till formkakor

Lägg till ingredienser

Antal formar: 40

Smör rumsvarmt

200.0 

gram

Strösocker

1.5 

dl

Havregryn

3.0 

dl

Vetemjöl

3.5 

dl

Mörmått, formkaksform

20.0 

styck

Matfett till kakform

 

 

 

Tillval:

 

Bittermandel

4.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om formkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 484

Kcal / portion: 79

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3152 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 27%

Kolhydrater: 54%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 16 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör rumsvarmt 200.0 gram 46%

Strösocker 1.5 dl 18%

Havregryn 3.0 dl 12%

Vetemjöl 3.5 dl 23%

Mörmått, formkaksform 20.0 styck Äts ej

Matfett till kakform 0%

 

Tillval:

Bittermandel 4.0 styck Äts ej

 

Kockskolan:

Om formkakor > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Mal mandel eller mosa dem i en mortel, om bitter smakton önskas.
  2. Deg: Rör ihop smör och socker. Blanda med havregryn och vetemjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Degen bör helst vila i kylskåpet i 1 timme.
  3. Förvärm ugnen på 175-200ºC.
  4. Pensla mörmåtten (formarna) väl med mjukt smör. Dela degen i satser motsvarande 10 kakor (4 för 40 st). Arbeta med en sats i taget och låt övriga tills vidare ligga i kylen.
  5. Forma: Smörj mörmåtten väl. Pudra med lite mjöl så lossnar bakverket lättare. Dela degen i antal portioner och tryck ut degen i formarna. Se till att degen inte är för tunn i kanten.
  6. Grädda formarna på ugnsgaller mitt i ugnen i 10-12 minuter tills de fått lite färg.
  7. Ta ut och låt formarna svalna. Gör nästa omgång. Vänd formen och knacka med gaffel i plåten så att kakan lossar, eller stöt kanten lätt mot plan yta.
  8. Fyllning enligt egen fantasi med sylt, färsk frukt, grädde, kräm eller annat.
  9. Förvaring: 1-2 vecka i burk med lock. 3 månader i frysen.

Kockens kommentar

Formar till formkakkor benämns mörmått och finns i olika utföranden. Läs mer > Mörmått, formkaksform. Baka gärna fler skal än vad som behövs, några brukar gå sönder vid urtagning. Kakorna kan också sparas. Läs mer > Om formkakor.

Alternativ

Mandelformar

Grahamsformar

Kokosformar

Vetemjölsformar med tunn deg

Fler recept inom Formkakor

Liknande recept som Havreformar till formkakor