Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 484
 
    
                Kcal / portion: 79
 
    
                GBR (GI) / port: 2
Recept: 3152 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 27%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Smör rumsvarmt 200.0 gram 46%
Strösocker 1.5 dl 18%
Havregryn 3.0 dl 12%
Vetemjöl 3.5 dl 23%
Mörmått, formkaksform 20.0 styck Äts ej
Tillval:
Bittermandel 4.0 styck Äts ej
Kockskolan:
Om formkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Mal mandel eller mosa dem i en mortel, om bitter smakton önskas.
- Deg: Rör ihop smör och socker. Blanda med havregryn och vetemjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Degen bör helst vila i kylskåpet i 1 timme.
- Förvärm ugnen på 175-200ºC.
- Pensla mörmåtten (formarna) väl med mjukt smör. Dela degen i satser motsvarande 10 kakor (4 för 40 st). Arbeta med en sats i taget och låt övriga tills vidare ligga i kylen.
- Forma: Smörj mörmåtten väl. Pudra med lite mjöl så lossnar bakverket lättare. Dela degen i antal portioner och tryck ut degen i formarna. Se till att degen inte är för tunn i kanten.
- Grädda formarna på ugnsgaller mitt i ugnen i 10-12 minuter tills de fått lite färg.
- Ta ut och låt formarna svalna. Gör nästa omgång. Vänd formen och knacka med gaffel i plåten så att kakan lossar, eller stöt kanten lätt mot plan yta.
- Fyllning enligt egen fantasi med sylt, färsk frukt, grädde, kräm eller annat.
- Förvaring: 1-2 vecka i burk med lock. 3 månader i frysen.
Kockens kommentar
Formar till formkakkor benämns mörmått och finns i olika utföranden. Läs mer > Mörmått, formkaksform. Baka gärna fler skal än vad som behövs, några brukar gå sönder vid urtagning. Kakorna kan också sparas. Läs mer > Om formkakor.Alternativ
Fler recept inom Formkakor
Liknande recept som Havreformar till formkakor
- 
                
                    Vetemjölsformar till formkakor (tunna skal till hjärtan)Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mandelformar, mandelmusslor till formkakorTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Grahamsformar till formkakorTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Havreformar till formkakorTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kokosformar, kokosmusslor till formkakorTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Vaniljhjärtan eller linzer/linserTid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Mazariner, mazaränger, mazarintårtaTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Katalaner (catalaner) och AnnikabakelserTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Polynéer, Kejsarkrona, Leipziger LercheTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nunnor, marängiga mandelkakorSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    