Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 488
 
    
                Kcal / portion: 72
 
    
                GBR (GI) / port: 2
Recept: 2866 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 29%
Kolhydrater: 53%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smör kallt 200.0 gram 51%
Florsocker 1.0 dl 8%
Vaniljsocker 1.0 tsk 0%
Sirap ljus 2.0 msk 5%
Vetemjöl 4.0 dl 29%
Majsstärkelse Maizena 1.0 dl 6%
Mörmått, formkaksform 20.0 styck Äts ej
Kockskolan:
Om formkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Förvärm ugnen på 175-200ºC. Smöra formarna väl med matfett.
- Deg: Blanda de torra ingredienserna. Tärna kallt smör, tillsätt det och sirap. Arbeta hastigt ihop för hand eller snabbt i matberedare.
- Forma: Dela degen i satser motsvarande 10 kakor (4 delar för 40 st). Använd en bit i taget och låt de andra tills vidare ligga i kylen. Dela klumpen i 10 lika stora bitar och tryck ut degen tunt och jämnt i formen. Var noga med att kanten inte är för tunn. Degen kan också kavlas ut och hjärtan tas ut med formen.
- Grädda: Ställ formarna helst på galler så att värmen kommer åt underifrån. Grädda mitt i ugn cirka 7 minuter tills de blivit ljusgula.
- Ta ut och låt formarna svalna. Gör nästa omgång. Vänd formen och knacka med gaffel i plåten så att kakan lossar, eller stöt kanten lätt mot plan yta.
- Fyllning enligt egen fantasi med sylt, färsk frukt, grädde, kräm eller annat. För vaniljhjärtan se recept via länk nedan.
- Förvaring: 1-2 veckor i burk. 3 månader i frys.
Kockens kommentar
Vetemjölsformar ger ett fastare och tunnare skal än andra formkaksformar och används därför särskilt till vaniljhjärtan (se dito recept). Till sådana åtgår 2 skal per styck. Den ena över den andra med vaniljkräm emellan. Baka gärna fler skal än vad som behövs, några brukar gå sönder vid urtagning. Kakorna kan också sparas.Alternativ
Fler recept inom Formkakor
Liknande recept som Vetemjölsformar till formkakor (tunna skal till hjärtan)
- 
                
                    Vetemjölsformar till formkakor (tunna skal till hjärtan)Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mandelformar, mandelmusslor till formkakorTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Grahamsformar till formkakorTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Havreformar till formkakorTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kokosformar, kokosmusslor till formkakorTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Vaniljhjärtan eller linzer/linserTid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Mazariner, mazaränger, mazarintårtaTid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Katalaner (catalaner) och AnnikabakelserTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Polynéer, Kejsarkrona, Leipziger LercheTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Nunnor, marängiga mandelkakorSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    