Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 333

Kcal / portion: 232

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3720 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 17%
Kolhydrater: 39%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Deg:
Vetemjöl 4.5 dl 26%
Florsocker 1.5 dl 10%
Potatismjöl 0.5 dl 4%
Vaniljsocker 1.0 tsk 0%
Salt 1.0 krm 0%
Smör kallt 200.0 gram 39%
Äggula 1.0 styck 1%
Vatten kallt 1.0 tsk 0%
Vaniljhjärtformar > 16.0 gram Äts ej
Kräm:
Standardmjölk (röd) 4.0 dl 6%
Äggula 2.0 styck 3%
Strösocker 0.5 dl 5%
Vaniljsocker 1.0 tsk 0%
Majsstärkelse 0.5 dl 2%
Garnering:
Florsocker 0.5 dl 3%
Kockskolan:
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Om formkakor > Äts ej
Kock: Arla
Tillagning (1 tim + 45 min )
För att tillaga vaniljhjärtan bör man ha speciella hjärtformar (se dito). Utan sådana lägger man en klick vaniljkräm på utskuret deghjärta, penslar kanten med äggvisp, lägger ett deghjärta över och trycker till med gaffel runt kanten så att degen fäster samman.
- Deg: Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär smör i tärningar och tillsätt det. Knåda hastigt samman med handen eller mixa i maskin till smuligt smör. Tillsätt äggula och vatten. Knåda/mixa samman till en jämn deg. Lägg den inplastad i kylen minst en halvtimme.
- Vaniljkräm: Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt kallna. Läs mer > Om vaniljsås, vaniljkräm.
- Förvärm ugnen på 200°C.
- Kavla ut degen tunt. Stansa ut vaniljhjärtan med formarna enligt antal vaniljhjärtan. Lägg åt sidan. Stansa ut lika många till, men degen låt ligga kvar i formen. Fördela vaniljkrämen i formarna. Lägg över ett hjärta och tryck till kanten så att degen fäster ihop. Utan form enligt ovan. Lägg på ugnsplåt (med bakplåtspapper).
- Grädda formarna på ugnsgaller mitt i ugnen i 10-12 minuter.
- Ta ut och låt formarna svalna. Vänd formen och knacka lätt med gaffel i plåten så att kakan lossar, eller stöt kanten lätt mot plan yta.
Kockens kommentar
Vaniljhjärtan är klassiskt kaffebröd, numer sällsynt förekommande. Andra varianter är Smörhjärtan och Smördegshjärtan. Se respektive recept. Läs mer > Om formkakor.Linser/linzer: Byt ut hjärtformarna mot krusiga ovala bakelseformar och till citronkräm i stället för vaniljkräm så får man en Linser. Linzer är för övrigt en klassisk österrikisk mördegskaka av annat slag. Se recept > Linzer Augen.
Alternativ
Fler recept inom Formkakor
Liknande recept som Vaniljhjärtan eller linzer/linser
-
Vetemjölsformar till formkakor (tunna skal till hjärtan)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelformar, mandelmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grahamsformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Havreformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokosformar, kokosmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljhjärtan eller linzer/linser
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Mazariner, mazaränger, mazarintårta
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Katalaner (catalaner) och Annikabakelser
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Polynéer, Kejsarkrona, Leipziger Lerche
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Nunnor, marängiga mandelkakor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan