Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 346

Kcal / portion: 118

GBR (GI) / port: 2
Recept: 4960 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 18%
Kolhydrater: 40%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 6.3 dl 27%
Mandelmjöl 2.5 dl 12%
Kardemumma mald 0.5 tsk 0%
Vaniljsocker 2.0 tsk 0%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Smör rumsvarmt 225.0 gram 33%
Strösocker 1.4 dl 11%
Ägg 2.0 styck 3%
Fyllning:
Jordgubbar 400.0 gram 3%
Strösocker 1.0 dl 8%
Apelsinjuice 1.0 msk 0%
Vatten 1.0 msk 0%
Kardemumma mald 0.5 tsk 0%
Garnering:
Florsocker 0.5 dl 2%
Kockskolan:
Om kavlade kakor > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 30 min + 2 tim )
Se film, klicka på texten under bilden.
- Deg: Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver. Mixa smör och socker, tillsätt ägg. Arbeta samman med mjölblandningen till en smidig deg. Dela degen i två, plasta in och lägg i kylen i 2 timmar.
- Fyllning: Lägg ingredienserna i en kastrull och låt sjuda på svag värme cirka en ½-timme tills sylten börjar tjockna. Rör om emellanåt. Låt kallna helt. Alternativt använd färdig marmelad.
- Förvärm ugnen på 180C.
- Forma 1: Kavla ut den ena deghalvan tunt (3 mm) på mjölat bakbord. Ta ut rundlar cirka 5 cm breda, helst med tandad ring, alternativt med ett glas. Lägg på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper (21/plåt).
- Grädda cirka 10 minuter mitt i ugn tills de fått lite färg i kanterna. Ta ut och låt svalna på plåten ett par minuter, sedan på galler.
- Forma 2: Kavla ut den andra deghalvan (3 mm). Ta ut lika stora ringar. Stansa sedan ut tre små hål ("augen") eller någon figur i mitten. Lägg på plåt och grädda dem i 9 minuter tills lätt bruna i kanten. Låt kallna.
- Linzer: Lägg en klick sylt på den första omgången kakor. Pudra den andra omgången med florsocker. Lägg dessa ovanpå syltkakorna och tryck till lätt.
Kockens kommentar
I Sverige förekommer linzer/linser (bild ovan "svenska linzer") som inte överensstämmer med de österrikiska, utan är modell vaniljhjärtan med citronkräm istället för vaniljkräm och fylld i veckad kakform (se recept > Vaniljhjärtan eller linzer). Ej att förväxla med ärtväxten linser (läs mer > Om linser).Linzer (namngivet efter staden Linz) är främst namn på klassisk österrikisk tårta på mördegsbotten med fyllning av röd vinbärsgelé eller hallonsylt och traditionellt täckt med ett zigzackmönster av degtrådar (se recept > Linzer Torte). Ur tårtan uppstod sedermera små runda bakverk av dubbla mördegsbottnar med motsvarande fyllning emellan. I stället för galler gjorde man tre små hål där fyllningen trädde fram, varvid kakan döptes till Linzer Augen (linzerögon). Numera tas allehanda figurer ut i det övre locket som synes på bilden ovan. Dock är Linzer Augen mest förekommande i hemlandet.
Alternativ
Fler recept inom Kavlade småkakor
Liknande recept som Linzer Augen - österrikiskt ögonkakor
-
Kavlade småkakor, grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelhjärtan
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladlöv, med eller utan punsch
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska uppåkrakakor, kavlad mördegskaka
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Milanostänger, milanopinnar, mandelpinnar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Napoleonhattar av mördeg
Tid: 1 tim (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smörhjärtan av osötad mördeg
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekta småkakor med russin
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kungsörnen
-
Linzer Augen - österrikiskt ögonkakor
Tid: 1 tim 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan