Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 446

Kcal / portion: 73

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2932 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 27%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Mördeg:
Vetemjöl 4.5 dl 32%
Smör el. margarin 200.0 gram 50%
Strösocker 1.0 dl 13%
Ägg 1.0 styck 2%
Alternativ:
Mandelmjöl 0%
Bakpulver 0%
Smaksättningsalternativ:
Mandelspån 0%
Kakaopulver 0%
Nötter 0%
Garneringsalternativ:
Ägg 1.0 styck 2%
Mandelspån 0%
Pärlsocker 0%
Strösocker 0%
Nötter 0%
Kockskolan:
Om mördeg > Äts ej
Om kavlade kakor > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Mjöl arbetas snabbt samman med tärnat kallt matfett socker och ägg, samt eventuell smaksättare till en smidig deg. För hand eller i maskin. Lägg degen inplastad i kylskåp minst en ½-timme, gärna mer. Alternativ kavlas degen ut, rullas ihop i plastfilm och kyls.
- Förvärm ugnen på 175-200°C.
- Forma: Arbeta i "plåtomgångar" (norm: 20/plåt). Deg som inte används direkt sparas i kylen. Degen kavlas ut (tunt 3-4 mm). Bitar skärs ut med vass kniv eller degsporre i rektanglar, rutor, trianglar, eller på annat sätt till exempel rundlar med ett glas eller figurer med pepparkaksformar. Tandad sporre ger fin kant. Skärning kan också ske meddetsamma när kakorna tagits ur ugnen.
- Garnera: Kakorna läggs på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper. Penslas med uppvispat ägg och garneras med mandelspån, pärlsocker eller annat enligt egen smak. Garnering kan också ske när de kommer ut ur ugnen. Arlas kakor (bilden) är garnerad med strösocker och kanel.
- Grädda 5-12 minuter beroende på kaksort, degtjocklek och ugnsvärme. Vanligtvis tills ljust gulbruna.
- Förvaring: I burk med lock några veckor. I frys upp till 3 månader.
Kockens kommentar
Allmänna råd (läs mer > Om mördeg):
- Använd vanligt mjöl, inte proteinrikt. Ibland förekommer inblandning av nötmöl i degen eller stärkelsemjöl (som har låg glutenhalt).
- Degen skall bearbetas snabbt, inte överarbetas.
- Ägg ger jämnare och stabilare deg.
- Degen skall vara kyld, varm deg ger stumma, hårda kakor.
- Florsocker har intensivare sötma än strösocker och ger smidigare deg. Strösocker ger mjukare och smuligare resultat.
- Ibland används kemiska jäsmedel för att uppnå viss jäseffekt. Ger speciell kakstruktur.
Alternativ
Fler recept inom Kavlade småkakor
Liknande recept som Kavlade småkakor, grundrecept
-
Kavlade småkakor, grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelhjärtan
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladlöv, med eller utan punsch
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska uppåkrakakor, kavlad mördegskaka
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Milanostänger, milanopinnar, mandelpinnar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Napoleonhattar av mördeg
Tid: 1 tim (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smörhjärtan av osötad mördeg
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekta småkakor med russin
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kungsörnen
-
Linzer Augen - österrikiskt ögonkakor
Tid: 1 tim 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan