Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 466

Kcal / portion: 77

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3070 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 27%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 4.0 dl 28%
Smör kallt 200.0 gram 47%
Potatismjöl 1.0 dl 9%
Florsocker 1.0 dl 8%
Garnering:
Ägg 1.0 styck 2%
Sötmandel hackad 2.0 msk 3%
Pärlsocker 2.0 msk 3%
Alternativ:
Pistagenötter 2.0 msk Äts ej
Vaniljsocker 1.0 tsk Äts ej
Kockskolan:
Om kavlade kakor > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kockskolan
Tillagning (45 min + 30 min )
Arlas recept (bilden) är lite annorlunda mot detta recept, bland annat smaksatt med vaniljsocker och garnerad med hackade pistagenötter. Klicka på Arla under bilden för att komma till deras recept.
- Deg: Blanda vetemjöl, potatismjöl och socker. Vaniljsocker om så önskas. Arbeta snabbt samman med tärnat kallt smör, för hand eller i maskin till en smidig deg. Plasta in och lägg i kylen i mist en halvtimme.
- Finhacka mandel eller pistagenötter. Vispa upp ägg med gaffel i en skål. Lite salt i gör att vitan inte trådar sig. Förvärm ugnen på 175C.
- Forma: Kavla ut degen tunt, 2-3 mm tjock. Tryck ut runda kakor cirka 6 cm breda. Vik ihop kakorna nästan på mitten, så att underdelen inte täcks helt. Lägg över på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
- Garnera: Pensla kakorna och strö över mandel och pärlsocker.
- Grädda mitt i ugn cirka 10 minuter.
- Förvaras i burk upp till 1 månad. I frys högst 6 månader.
Kockens kommentar
Uppåkrakaka är en gammaldags dubbelvikt mördegskaka klassiskt serverad till jul. Kakan uppkallad efter Stora Uppåkra, närliggande Lund i Skåne. Det är en historisk plats med många fynd från järnåldern. Varför kakan fått detta namn är obekant för Kockskolan, men vi gissar att det sammanhänger med ålderdomen även om kakan inte fanns på den tiden (läs mer > Om kavlade kakor). Nedan länkar till några andra kakor med mandelmassa.Passar till
Fler recept inom Kavlade småkakor
Liknande recept som Klassiska uppåkrakakor, kavlad mördegskaka
-
Kavlade småkakor, grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanelhjärtan
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladlöv, med eller utan punsch
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassiska uppåkrakakor, kavlad mördegskaka
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Milanostänger, milanopinnar, mandelpinnar
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Napoleonhattar av mördeg
Tid: 1 tim (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smörhjärtan av osötad mördeg
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekta småkakor med russin
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kungsörnen
-
Linzer Augen - österrikiskt ögonkakor
Tid: 1 tim 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan