Klassiska uppåkrakakor, kavlad mördegskaka

Foto: Arla ¤

Klassiska uppåkrakakor, kavlad mördegskaka

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 40

Vetemjöl

4.0 

dl

Smör kallt

200.0 

gram

Potatismjöl

1.0 

dl

Florsocker

1.0 

dl

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

Sötmandel hackad

2.0 

msk

Pärlsocker

2.0 

msk

 

Alternativ:

 

Pistagenötter

2.0 

msk

Vaniljsocker

1.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Om kavlade kakor >

 

 

Om småkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 466

Kcal / portion: 77

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3070 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 27%

Kolhydrater: 49%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 16 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 4.0 dl 28%

Smör kallt 200.0 gram 47%

Potatismjöl 1.0 dl 9%

Florsocker 1.0 dl 8%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 2%

Sötmandel hackad 2.0 msk 3%

Pärlsocker 2.0 msk 3%

 

Alternativ:

Pistagenötter 2.0 msk Äts ej

Vaniljsocker 1.0 tsk Äts ej

 

Kockskolan:

Om kavlade kakor > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Kock: Kockskolan

Uppdragsgivare: Kockskolan

Tillagning (45 min + 30 min )

Arlas recept (bilden) är lite annorlunda mot detta recept, bland annat smaksatt med vaniljsocker och garnerad med hackade pistagenötter. Klicka på Arla under bilden för att komma till deras recept.

  1. Deg: Blanda vetemjöl, potatismjöl och socker. Vaniljsocker om så önskas. Arbeta snabbt samman med tärnat kallt smör, för hand eller i maskin till en smidig deg. Plasta in och lägg i kylen i mist en halvtimme.
  2. Finhacka mandel eller pistagenötter. Vispa upp ägg med gaffel i en skål. Lite salt i gör att vitan inte trådar sig. Förvärm ugnen på 175C.
  3. Forma: Kavla ut degen tunt, 2-3 mm tjock. Tryck ut runda kakor cirka 6 cm breda. Vik ihop kakorna nästan på mitten, så att underdelen inte täcks helt. Lägg över på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  4. Garnera: Pensla kakorna och strö över mandel och pärlsocker.
  5. Grädda mitt i ugn cirka 10 minuter.
  6. Förvaras i burk upp till 1 månad. I frys högst 6 månader.

Kockens kommentar

Uppåkrakaka är en gammaldags dubbelvikt mördegskaka klassiskt serverad till jul. Kakan uppkallad efter Stora Uppåkra, närliggande Lund i Skåne. Det är en historisk plats med många fynd från järnåldern. Varför kakan fått detta namn är obekant för Kockskolan, men vi gissar att det sammanhänger med ålderdomen även om kakan inte fanns på den tiden (läs mer > Om kavlade kakor). Nedan länkar till några andra kakor med mandelmassa.

Passar till

Milanostänger

Karusellkakor

Mandelkrokar

Saffransgifflar med mandelmassa

Kransekage

Mazariner

Katalaner

Fler recept inom Kavlade småkakor

Liknande recept som Klassiska uppåkrakakor, kavlad mördegskaka