Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 411

Kcal / portion: 252

GBR (GI) / port: 2
Recept: 5035 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 23%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Deg:
Vetemjöl 2.5 dl 10%
Smör normalsaltat 125.0 gram 18%
Strösocker 0.5 dl 4%
Äggula 1.0 styck 1%
Små aluminiumformar > 15.0 styck Äts ej
Fyllning:
Mandelmassa färdig 250.0 gram 23%
Smör el. margarin 125.0 gram 18%
Ägg 2.0 styck 2%
Hallonsylt 1.0 dl 4%
Garnering:
Hallonsylt 1.0 dl 4%
Florsocker 3.0 dl 14%
Vatten ljummet 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Om formkakor > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Mördeg: Arbeta ihop ingredienserna till en jämn deg. Låt vila i kylskåp minst 1 timme.
- Smörj in formarna väl med matfett. Förvärm ugnen på 200°C.
- Fyllning: Riv mandelmassa. Blanda med mjukt smör och tillsätt ett ägg i taget till en jämn smet.
- Forma: Tryck ut degen i formar med fingrarna. Se till att kanten inte blir för tunn. Lägg en klick hallonsylt i botten och klicka ner mandelmassesmet till 2/3-del av formen. Ställ formarna på ugnsgaller.
- Grädda längst ner i ugnen cirka 20 minuter. Testa om de är klara genom att vända på en kaka och kolla att degen är ljusbrun. Ta ut och låt kallna helt.
- Garnera med hallonsylt och florsocker blandat med lite vatten.
- Förvaring: Svalt i en vecka. 3 månader i frys.
Kockens kommentar
Katalaner är en variant av mazarin och Annikabakelse är en variant av katalaner. Läs mer > Om formkakor.Annikabakelse: Fyll mördegsformen till 2/3-delar med vaniljkräm. Spritsa en ring runt kanten med madelmassekräm (mandelmassa + äggvita). Grädda och garnera med en klick sylt i mitten.
Katalan är en person eller något från Katalonien i Spanien. Bakverket ursprung är inte klarlagd. Kan ha koppling till den italienska sångerskan Angela Catalani, eller till norrköpingsbagaren Alfred Catalani. En "katalan" var i mitten av 1900-talet (i Östergötland) även en beteckning på avlånga brödlimpor.
Alternativ
Fler recept inom Formkakor
Liknande recept som Katalaner (catalaner) och Annikabakelser
-
Vetemjölsformar till formkakor (tunna skal till hjärtan)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelformar, mandelmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grahamsformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Havreformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokosformar, kokosmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljhjärtan eller linzer/linser
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Mazariner, mazaränger, mazarintårta
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Katalaner (catalaner) och Annikabakelser
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Polynéer, Kejsarkrona, Leipziger Lerche
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Nunnor, marängiga mandelkakor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan