Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 212
 
    
                Kcal / portion: 168
 
    
                GBR (GI) / port: 2
Recept: 3363 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 12%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Standardmjölk (röd) 10.0 dl 18%
Strösocker 2.5 dl 28%
Äggula 250.0 gram 24%
eller 15.0 styck %
Majsstärkelse Maizena 80.0 gram 8%
eller 1.6 dl %
Smör 100.0 gram 22%
Kockskolan:
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Om smörkräm > Äts ej
Om kräm, krämefterrätt > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Receptet från Sv. Bagare & Konditorer. Bilden från Arla.
- Koka: Häll mjölk i en kastrull och hälften av sockret. Dela vaniljstången på mitten. Skrapa ur fröna med en tesked. Lägg stång och frön i mjölken. Låt koka upp.
- Blanda resten av sockret med majsstärkelse och äggulor till en redning.
- Kräm: Häll den kokande mjölken i redningen under omrörning. Koka krämen cirka 1 minut och rör om hela tiden.
- Ta av från värmen. Klicka ner smör och rör ut till jämn kräm. Ställ in i kylen.
- Användning: Vaniljkräm används som fyllning i wienerbröd, färska frukttårtor, krämpajer, smörkrämer, eclairer och Napoleonbakelse.
Kockens kommentar
"Äkta" för att krämen innehåller "äkta" vanilj i stället för vaniljsocker, det vill säga vaniljstång. Arlas recept använder färre äggulor (10 st) och något mindre mängd smör (85 gram).
Vaniljsås: Det som skiljer vaniljkräm från vaniljsås är att stärkelse tillsätt vilket gör krämen tjock. Dessutom lättare att tillreda. Jämför med recept Vaniljsås, crème Anglais. Läs mer > Om vaniljsås, äggkräm.
Alternativ
Créme pâtissèrie, fransk konditorkräm
Fler recept inom Vaniljsås, vaniljkräm, äggkräm
Liknande recept som Äkta tjock vaniljkräm
- 
                
                    Äkta tjock vaniljkrämTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Konditorkräm, dansk vaniljkrämTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Crème pâtissière, fransk konditorkräm, vaniljkrämTid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Crema diplomatica, italiensk äggkrämTid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Äkta vaniljsås, hemlagad Crème AnglaiseTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Klassisk enkel vaniljsås, eller fin vaniljsåsTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Krämig fin vaniljsåsTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Kallrörd vaniljsåsTid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Vaniljkräm med kvargSvårighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    VaniljkrämSvårighet: Medel, Receptgivare: 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    