Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 280

Kcal / portion: 293

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1467 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 26%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Grädde (matlagningsgrädde) 3.0 dl 32%
Äggula 3.0 styck 10%
Strösocker 2.0 msk 8%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
Vispgrädde 2.0 dl 49%
Kockskolan:
Så reds sås > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Skär vaniljstången på längden och skrapa ur innanmätet (fröna) med en tesked.
- Häll (matlagnings-)grädde i en kastrull och tillsätt vaniljfröna och stång. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme cirka 15 minuter.
- Vispa upp gulor med socker i en skål. Vispa vispgrädden pösig och fast.
- Ta ur vaniljstången och sila såsen.
- Häll den varma grädden i skålen och blanda den med äggulorna. Rör ned vispgrädden.
- Serveras ljummen eller kyld till efterrätt.
Kockens kommentar
Vaniljsås görs på klassiskt vis med mjölk, men många använder numera ofta grädde i smeten. Med grädde brukar såsen benämnas "fin". Läs mer > Om vaniljsås/-kräm.
Alternativ
Fler recept inom Vaniljsås, vaniljkräm, äggkräm
Liknande recept som Krämig fin vaniljsås
-
Äkta tjock vaniljkräm
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Konditorkräm, dansk vaniljkräm
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crème pâtissière, fransk konditorkräm, vaniljkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Crema diplomatica, italiensk äggkräm
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Äkta vaniljsås, hemlagad Crème Anglaise
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk enkel vaniljsås, eller fin vaniljsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Krämig fin vaniljsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kallrörd vaniljsås
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljkräm med kvarg
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Vaniljkräm
Svårighet: Medel, Receptgivare: