Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 228

Kcal / portion: 159

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2225 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 15%
Kolhydrater: 19%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Äggula 4.0 styck 9%
Strösocker 1.0 dl 17%
Vetemjöl 2.5 msk 4%
Majsstärkelse Maizena 3.0 msk 4%
Standardmjölk (röd) 5.0 dl 13%
Vaniljstång 1.0 styck 0%
el. vanillinsocker 2.0 tsk Äts ej
el. citron 1.0 styck Äts ej
Vispgrädde 3.0 dl 49%
Florsocker 2.0 msk 4%
Tillval:
Vispgrädde 2.0 dl Äts ej
Mascarpone } 120.0 gram Äts ej
Kockskolan:
Så vispas grädde > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Om kräm, krämefterrätt > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Torte Italiende" under bilden ovan.
- Vispa äggulor med socker väl till en ljusgul och luftig smet. Tillsätt mjöl och lite av mjölken och rör samman.
- Häll resten av mjölken i en kastrull. Dela vaniljstång på mitten och skrapa ut märgen och tillsätt detta med stångskalet i mjölken (eller vanillinsocker, eller citronskal och lite juice). Koka upp på medel värme. Ta ur vaniljskal/citronzest.
- Kräm: Tillsätt äggsmeten i mjölkkastrullen. Låt sjuda under kraftig omrörning ett par minuter tills krämen tjocknar. Häll över i en skål. Ställ kallt.
- Vispa grädde med florsocker tills fast (läs mer > Så vispas grädde). Vänd ner grädden försiktigt i krämen som bör hålla samma temperatur (läs mer > Så vänder man ner). Nu är krämen klar att användas till tårtor och andra bakverk.
- Tillval: För en stabilare kräm vispas grädde med mascarpone och vänds sedan ner i krämen.
Kockens kommentar
En äggkräm innehåller till skillnad från en (vanilj-)sås någon form av stabiliseringsmedel. Vanligen mjöl, majsstärkelse och/eller gelatin. Läs mer > Om kräm, krämefterrätter.Alternativ
Fler recept inom Vaniljsås, vaniljkräm, äggkräm
Liknande recept som Crema diplomatica, italiensk äggkräm
-
Äkta tjock vaniljkräm
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Konditorkräm, dansk vaniljkräm
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crème pâtissière, fransk konditorkräm, vaniljkräm
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Crema diplomatica, italiensk äggkräm
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Äkta vaniljsås, hemlagad Crème Anglaise
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk enkel vaniljsås, eller fin vaniljsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Krämig fin vaniljsås
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kallrörd vaniljsås
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljkräm med kvarg
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Vaniljkräm
Svårighet: Medel, Receptgivare: