Crema diplomatica, italiensk äggkräm

Foto: Film: Torte Italiene, crema diplomatica

Crema diplomatica, italiensk äggkräm

Lägg till ingredienser

Antal dl: 14

Äggula

4.0 

styck

Strösocker

1.0 

dl

Vetemjöl

2.5 

msk

Majsstärkelse Maizena

3.0 

msk

Standardmjölk (röd)

5.0 

dl

Vaniljstång

1.0 

styck

el. vanillinsocker

2.0 

tsk

el. citron

1.0 

styck

Vispgrädde

3.0 

dl

Florsocker

2.0 

msk

 

Tillval:

 

Vispgrädde

2.0 

dl

Mascarpone }

120.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så vispas grädde >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 228

Kcal / portion: 159

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2225 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 15%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 70 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggula 4.0 styck 9%

Strösocker 1.0 dl 17%

Vetemjöl 2.5 msk 4%

Majsstärkelse Maizena 3.0 msk 4%

Standardmjölk (röd) 5.0 dl 13%

Vaniljstång 1.0 styck 0%

el. vanillinsocker 2.0 tsk Äts ej

el. citron 1.0 styck Äts ej

Vispgrädde 3.0 dl 49%

Florsocker 2.0 msk 4%

 

Tillval:

Vispgrädde 2.0 dl Äts ej

Mascarpone } 120.0 gram Äts ej

 

Kockskolan:

Så vispas grädde > Äts ej

Så vänder man ner > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Om kräm, krämefterrätt > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Torte Italiende" under bilden ovan.

  1. Vispa äggulor med socker väl till en ljusgul och luftig smet. Tillsätt mjöl och lite av mjölken och rör samman.
  2. Häll resten av mjölken i en kastrull. Dela vaniljstång på mitten och skrapa ut märgen och tillsätt detta med stångskalet i mjölken (eller vanillinsocker, eller citronskal och lite juice). Koka upp på medel värme. Ta ur vaniljskal/citronzest.
  3. Kräm: Tillsätt äggsmeten i mjölkkastrullen. Låt sjuda under kraftig omrörning ett par minuter tills krämen tjocknar. Häll över i en skål. Ställ kallt.
  4. Vispa grädde med florsocker tills fast (läs mer > Så vispas grädde). Vänd ner grädden försiktigt i krämen som bör hålla samma temperatur (läs mer > Så vänder man ner). Nu är krämen klar att användas till tårtor och andra bakverk.
  5. Tillval: För en stabilare kräm vispas grädde med mascarpone och vänds sedan ner i krämen.

Kockens kommentar

En äggkräm innehåller till skillnad från en (vanilj-)sås någon form av stabiliseringsmedel. Vanligen mjöl, majsstärkelse och/eller gelatin. Läs mer > Om kräm, krämefterrätter.

Alternativ

Äkta tjock vaniljkräm

Konditorkräm, dansk vaniljkräm

Crême patisière, fransk konditorkräm

Fler recept inom Vaniljsås, vaniljkräm, äggkräm

Liknande recept som Crema diplomatica, italiensk äggkräm