Klassisk enkel vaniljsås, eller fin vaniljsås

Foto: Arla ¤

Klassisk enkel vaniljsås, eller fin vaniljsås

Lägg till ingredienser

Antal dl: 4

Mjölk

4.0 

dl

el. grädde

 

 

Vaniljsocker

2.0 

msk

Potatismjöl

1.0 

msk

Äggula

2.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Om kräm, krämefterrätt >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 108

Kcal / portion: 116

GBR (GI) / port: 1

Recept: 462 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 5%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 107 gram)

Ingredienser

Visa:

Mjölk 4.0 dl 52%

el. grädde 0%

Vaniljsocker 2.0 msk 17%

Potatismjöl 1.0 msk 9%

Äggula 2.0 styck 22%

 

Kockskolan:

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Om kräm, krämefterrätt > %

Kock: Arla

Tillagning (30 min )

Enkel vaniljkräm:

  1. Mjöl och socker kokas upp.
  2. Rör ut potatismjöl i lite kall mjölk. Tillsätt detta under omrörning och låt såsen få ett kort uppkok.
  3. Knäck ägg och separera gulor.
  4. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggulorna.
  5. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt sjuda under kraftig vispning tills såsen är lagom tjock.
  6. Ta av kastrullen från värmen och fortsätt vispa tills såsen kallnat.

Kockens kommentar

Med "fin" avses att grädde ingår i stället för mjölk. För "riktigt fin" vaniljsås, se recept > Crème Anglaise. Läs mer > Om vaniljsås, äggkräm.

Alternativ

Crème Anglaise, fransk vaniljsås

Fler recept inom Vaniljsås, vaniljkräm, äggkräm

Liknande recept som Klassisk enkel vaniljsås, eller fin vaniljsås