Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 484

Kcal / portion: 79

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3152 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 27%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Smör rumsvarmt 200.0 gram 46%
Strösocker 1.5 dl 18%
Havregryn 3.0 dl 12%
Vetemjöl 3.5 dl 23%
Mörmått, formkaksform 20.0 styck Äts ej
Tillval:
Bittermandel 4.0 styck Äts ej
Kockskolan:
Om formkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Mal mandel eller mosa dem i en mortel, om bitter smakton önskas.
- Deg: Rör ihop smör och socker. Blanda med havregryn och vetemjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Degen bör helst vila i kylskåpet i 1 timme.
- Förvärm ugnen på 175-200ºC.
- Pensla mörmåtten (formarna) väl med mjukt smör. Dela degen i satser motsvarande 10 kakor (4 för 40 st). Arbeta med en sats i taget och låt övriga tills vidare ligga i kylen.
- Forma: Smörj mörmåtten väl. Pudra med lite mjöl så lossnar bakverket lättare. Dela degen i antal portioner och tryck ut degen i formarna. Se till att degen inte är för tunn i kanten.
- Grädda formarna på ugnsgaller mitt i ugnen i 10-12 minuter tills de fått lite färg.
- Ta ut och låt formarna svalna. Gör nästa omgång. Vänd formen och knacka med gaffel i plåten så att kakan lossar, eller stöt kanten lätt mot plan yta.
- Fyllning enligt egen fantasi med sylt, färsk frukt, grädde, kräm eller annat.
- Förvaring: 1-2 vecka i burk med lock. 3 månader i frysen.
Kockens kommentar
Formar till formkakkor benämns mörmått och finns i olika utföranden. Läs mer > Mörmått, formkaksform. Baka gärna fler skal än vad som behövs, några brukar gå sönder vid urtagning. Kakorna kan också sparas. Läs mer > Om formkakor.Alternativ
Fler recept inom Formkakor
Liknande recept som Havreformar till formkakor
-
Vetemjölsformar till formkakor (tunna skal till hjärtan)
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelformar, mandelmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grahamsformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Havreformar till formkakor
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokosformar, kokosmusslor till formkakor
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vaniljhjärtan eller linzer/linser
Tid: 1 tim (+ 45 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Mazariner, mazaränger, mazarintårta
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Katalaner (catalaner) och Annikabakelser
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Polynéer, Kejsarkrona, Leipziger Lerche
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Nunnor, marängiga mandelkakor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan