Kolakakor, kolasnittar, sirapskakor

Foto: Film: EgoPrinsessan

Kolakakor, kolasnittar, sirapskakor

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 30

Smör el. margarin

100.0 

gram

Strösocker

0.8 

dl

Vanillinsocker

1.0 

msk

Sirap ljus

2.0 

msk

Vetemjöl

3.0 

dl

Bakpulver

1.0 

tsk

Bakplåtspapper

 

 

 

Kockskolan:

 

Om småkakor >

 

 

Om skurna kakor >

 

 

Så bakas mördegskakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 455

Kcal / portion: 61

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1831 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 21%

Kolhydrater: 61%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 13 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör el. margarin 100.0 gram 40%

Strösocker 0.8 dl 16%

Vanillinsocker 1.0 msk 2%

Sirap ljus 2.0 msk 7%

Vetemjöl 3.0 dl 35%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Kockskolan:

Om småkakor > Äts ej

Om skurna kakor > Äts ej

Så bakas mördegskakor > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "EgoPrinsessan" under bilden.

  1. Förvärm ugnen på 175C.
  2. Deg: Rör matfett, socker, vanillin och sirap pösigt. Tillsätt mjöl och bakpulver och blanda till en slät deg.
  3. Forma degen till fingertocka längder, lagom långa till ugnsplåt. Lägg dem på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Klassiskt är att platta till längderna med gaffel så att det bildas ränder längsgående (ej på bilden ovan).
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen cirka 12 minuter. Ta ut och skär kakor medan degen är varm i raka eller sneda små bitar.
  5. Förvaras i burk 2 veckor, eller i frys 6 månader. 

Kockens kommentar

Sirap och vanillinsocker ger kolasmak som förstärks av smöret. Kan också bakas på lite olika sätt och smaksättas med vaniljsocker som i filmen.

Gaffelkakor: Kakor som ges ränder med en gaffel kallas ibland för gaffelkakor.

Alternativ

Solroskakor

Sätofta korintkakor

Ingefärskakor

Fler recept inom Skurna småkakor

Liknande recept som Kolakakor, kolasnittar, sirapskakor