Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 499

Kcal / portion: 56

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2787 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 30%
Kolhydrater: 52%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 4.5 dl 34%
Strösocker 1.0 dl 14%
Smör el. margarin 200.0 gram 52%
Till kavlade kakor:
Vetemjöl 4.0 dl Äts ej
Strösocker 0.5 dl Äts ej
Smör el. margarin 200.0 gram Äts ej
Ägg 0.5 styck Äts ej
el. äggula 1.0 styck Äts ej
Smaksättningsalternativ:
Kanel mald 0%
Citronskal 0%
Garnering:
Ägg 0%
Pärlsocker 0%
Sylt 0%
Kockskolan:
Om mördeg > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Om kavlade kakor > Äts ej
Om mördegskakor > Äts ej
Så bakas mördegskakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 1 tim )
Skall degen användas till kavlade kakor används ingredienser = Till kavlade kakor.
- Blanda: Lägg mjöl i bunke eller på bakbord. Gör en grop i mitten. Tillsätt kallt matfett som delats i mindre bitar och socker (samt ägg om degen skall användas till kavlade kakor). Tillsätt smaksättare beroende på kakalternativ.
- Arbeta snabbt samman degen med händerna. Man kan också använda matberedare. Plasta in degen och lägg i kylskåpet cirka 1 timme.
- Baka ut degen enligt respektive kaksort och lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Arbeta i omgångar med en del av degen i taget lagom till en kakplåt. Låt övrig deg vänta i kylskåpet.
- Grädda kakorna 8-10 minuter (kavlade 5-7 minuter) mitt i ugn 175-200°C. Kakorna ska knappt få färg, men vara genomgräddade. Låt dem svalna på plåten och för sedan över dem till ett galler.
- Garnering: Kavlade kakor kan glaseras med uppvispat ägg eller äggvita och garneras med pärlsocker, hackad mandel, sylt eller på annat sätt.
- Förvaring: Lägg i tättslutande burk. Bör ätas inom 2 veckor. Kan frysas i 6 månader.
Kockens kommentar
Mördeg är grunden till många småkakor (läs mer > Om småkakor). Sådan deg kan vara med eller utan ägg. Utan ägg passar till småkakor som inte kavlas, med ägg till kavlade småkakor. Läs mer, klicka på > Om kavlade kakor.Alternativ
Fler recept inom Skurna småkakor
Liknande recept som Mördegskakor grundrecept
-
Mördeg - pâte sablée
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mördegskakor grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bondkakor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kakor med vit choklad och pekannötter
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tarek, Hummingbird Bakery
-
Schackrutor och chokladsnurror
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brysselkex
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gaffelkakor, randiga mördegskakor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Finska pinnar eller vaniljpinnar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ungherrar, mördegskaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Torplyckor, vardagskaka med god rågsmak
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan