Mördegskakor grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mördegskakor grundrecept

Lägg till ingredienser

Kakor: 50

Vetemjöl

4.5 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Smör el. margarin

200.0 

gram

 

Till kavlade kakor:

 

Vetemjöl

4.0 

dl

Strösocker

0.5 

dl

Smör el. margarin

200.0 

gram

Ägg

0.5 

styck

el. äggula

1.0 

styck

 

Smaksättningsalternativ:

 

Kardemumma mald

 

 

Kanel mald

 

 

Citronskal

 

 

 

Garnering:

 

Ägg

 

 

Pärlsocker

 

 

Sötmandel hackad

 

 

Sylt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om mördeg >

 

 

Om småkakor >

 

 

Om kavlade kakor >

 

 

Om mördegskakor >

 

 

Så bakas mördegskakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 499

Kcal / portion: 56

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2787 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 30%

Kolhydrater: 52%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 11 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 4.5 dl 34%

Strösocker 1.0 dl 14%

Smör el. margarin 200.0 gram 52%

 

Till kavlade kakor:

Vetemjöl 4.0 dl Äts ej

Strösocker 0.5 dl Äts ej

Smör el. margarin 200.0 gram Äts ej

Ägg 0.5 styck Äts ej

el. äggula 1.0 styck Äts ej

 

Smaksättningsalternativ:

Kardemumma mald 0%

Kanel mald 0%

Citronskal 0%

 

Garnering:

Ägg 0%

Pärlsocker 0%

Sötmandel hackad 0%

Sylt 0%

 

Kockskolan:

Om mördeg > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Om kavlade kakor > Äts ej

Om mördegskakor > Äts ej

Så bakas mördegskakor > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

Skall degen användas till kavlade kakor används ingredienser = Till kavlade kakor.

  1. Blanda: Lägg mjöl i bunke eller på bakbord. Gör en grop i mitten. Tillsätt kallt matfett som delats i mindre bitar och socker (samt ägg om degen skall användas till kavlade kakor). Tillsätt smaksättare beroende på kakalternativ.
  2. Arbeta snabbt samman degen med händerna. Man kan också använda matberedare. Plasta in degen och lägg i kylskåpet cirka 1 timme.
  3. Baka ut degen enligt respektive kaksort och lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Arbeta i omgångar med en del av degen i taget lagom till en kakplåt. Låt övrig deg vänta i kylskåpet.
  4. Grädda kakorna 8-10 minuter (kavlade 5-7 minuter) mitt i ugn 175-200°C. Kakorna ska knappt få färg, men vara genomgräddade. Låt dem svalna på plåten och för sedan över dem till ett galler.
  5. Garnering: Kavlade kakor kan glaseras med uppvispat ägg eller äggvita och garneras med pärlsocker, hackad mandel, sylt eller på annat sätt.
  6. Förvaring: Lägg i tättslutande burk. Bör ätas inom 2 veckor. Kan frysas i 6 månader.

Kockens kommentar

Mördeg är grunden till många småkakor (läs mer > Om småkakor). Sådan deg kan vara med eller utan ägg. Utan ägg passar till småkakor som inte kavlas, med ägg till kavlade småkakor. Läs mer, klicka på > Om kavlade kakor.

Alternativ

Kanelhjärtan

Milanostänger

Bondkakor

Finska pinnar

Kolakakor

Chokladdrömmar

Karl XII:s kringlor

Fler recept inom Skurna småkakor

Liknande recept som Mördegskakor grundrecept