Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 485

Kcal / portion: 67

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3329 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 30%
Kolhydrater: 47%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 4.5 dl 29%
Strösocker 1.0 dl 11%
Smör el. margarin 200.0 gram 44%
Sötmandelkärna 50.0 gram 9%
Bittermandel 5.0 styck 1%
Äggvita 1.0 styck 0%
Garnering:
Pärlsocker 2.0 msk 3%
Sötmandel hackad 2.0 msk 3%
Kockskolan:
Så skållar man > Äts ej
Om mördeg > Äts ej
Så bakas mördegskakor > Äts ej
Om mördegskakor > Äts ej
Om skurna kakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Skålla och skala mandeln till degen. Mal den i kvarn eller finfördela i mixer.
- Deg: Blanda vetemjöl, socker, smör skuret i bitar och mandeln i en bunke till jämn smet utan att överarbeta degen.
- Forma fingertjocka rullar. Lägg in dem i kylskåp 1 timme.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Finhacka garneringsmandeln och blanda den med pärlsocker. Lättvispa äggvita.
- Ta ut degrullarna och lägg dem tätt intill varandra. Pensla med äggvitan. Strö över hackad mandel och pärlsocker.
- Dela längderna i 3-4 centimeter långa bitar. Lägg dem på ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Grädda till fin gyllene färg i 8-10 minuter.
- Ta ut och låt svalna på galler.
- Förvara i burk med lock i ett par veckor. Kan frysas i 6 månader.
Kockens kommentar
Vaniljpinnar: Byt ut mandeln mot 3-4 teskedar vaniljsocker per 50 kakor.Alternativ
Fler recept inom Skurna småkakor
Liknande recept som Finska pinnar eller vaniljpinnar
-
Mördeg - pâte sablée
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mördegskakor grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bondkakor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kakor med vit choklad och pekannötter
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tarek, Hummingbird Bakery
-
Schackrutor och chokladsnurror
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brysselkex
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gaffelkakor, randiga mördegskakor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Finska pinnar eller vaniljpinnar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ungherrar, mördegskaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Torplyckor, vardagskaka med god rågsmak
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan