Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 482
 
    
                Kcal / portion: 52
 
    
                GBR (GI) / port: 2
Recept: 1826 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 26%
Kolhydrater: 57%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Sötmandelkärna 25.0 gram 8%
Smör kallt 100.0 gram 40%
Strösocker 1.0 dl 21%
Sirap ljus 0.5 msk 2%
Bikarbonat, natron 0.5 tsk 0%
Vetemjöl 2.5 dl 29%
Kockskolan:
Så skållar man > Äts ej
Om mördeg > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Om skurna kakor > Äts ej
Så bakas mördegskakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Mandel: Skålla, skala och grovhacka mandel. 
- Deg: Blanda mjöl, bikarbonat löst i lite vatten, socker och tärnat kallt smör, sirap och mandel. Arbeta snabbt samman med händerna eller i maskin till en jämn deg. Forma rullar 4-5 cm tjock. Lägg inplastad i kyl en timme eller mer.
- Förvärm ugnen på 200°C. Smöra en ugnsplåt eller lägg på bakplåtspapper.
- Forma: Ta ut degen och skär i 1/2-centimetertjocka skivor. Lägg på plåten.
- Grädda mitt i ugnen till fin gyllenbrun färg i 5-7 minuter. Ta ut och låt helst svalna på galler.
- Förvara i burk med lock i ett par veckor. Kan frysas i 3 månader.
Kockens kommentar
Kakorna är godast efter några dagar, då de blivit lätt sega.
Alternativ
Fler recept inom Skurna småkakor
Liknande recept som Bondkakor
- 
                
                    Mördeg - pâte sabléeTid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mördegskakor grundreceptTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    BondkakorTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kakor med vit choklad och pekannötterTid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tarek, Hummingbird Bakery 
- 
                
                    Schackrutor och chokladsnurrorTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    BrysselkexTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Gaffelkakor, randiga mördegskakorTid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Finska pinnar eller vaniljpinnarTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ungherrar, mördegskakaTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Torplyckor, vardagskaka med god rågsmakTid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    