Lägg till ingredienser

Antal kakor: 35

Sötmandelkärna

25.0 

gram

Smör kallt

100.0 

gram

Strösocker

1.0 

dl

Sirap ljus

0.5 

msk

Bikarbonat, natron

0.5 

tsk

Vetemjöl

2.5 

dl

Bakplåtspapper

 

 

 

Kockskolan:

 

Så skållar man >

 

 

Om mördeg >

 

 

Om småkakor >

 

 

Om skurna kakor >

 

 

Så bakas mördegskakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 482

Kcal / portion: 52

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1826 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 26%

Kolhydrater: 57%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 11 gram)

Ingredienser

Visa:

Sötmandelkärna 25.0 gram 8%

Smör kallt 100.0 gram 40%

Strösocker 1.0 dl 21%

Sirap ljus 0.5 msk 2%

Bikarbonat, natron 0.5 tsk 0%

Vetemjöl 2.5 dl 29%

Bakplåtspapper %

 

Kockskolan:

Så skållar man > Äts ej

Om mördeg > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Om skurna kakor > Äts ej

Så bakas mördegskakor > Äts ej

Tillagning (45 min + 1 tim )

  1. Mandel: Skålla, skala och grovhacka mandel.
  2. Deg: Blanda mjöl, bikarbonat löst i lite vatten, socker och tärnat kallt smör, sirap och mandel. Arbeta snabbt samman med händerna eller i maskin till en jämn deg. Forma rullar 4-5 cm tjock. Lägg inplastad i kyl en timme eller mer.
  3. Förvärm ugnen på 200°C. Smöra en ugnsplåt eller lägg på bakplåtspapper.
  4. Forma: Ta ut degen och skär i 1/2-centimetertjocka skivor. Lägg på plåten.
  5. Grädda mitt i ugnen till fin gyllenbrun färg i 5-7 minuter. Ta ut och låt helst svalna på galler.
  6. Förvara i burk med lock i ett par veckor. Kan frysas i 3 månader.

Kockens kommentar

Kakorna är godast efter några dagar, då de blivit lätt sega.

Alternativ

Brysselkex

Stockholmskakor

Kalaskakor

Maryland cookies

Sega chocolate chip cookies

Fler recept inom Skurna småkakor

Liknande recept som Bondkakor