Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 402
 
    
                Kcal / portion: 62
 
    
                GBR (GI) / port: 1
Recept: 2492 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 21%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smör el. margarin 150.0 gram 44%
Strösocker 0.8 dl 11%
Äggula 1.0 styck 2%
Vetemjöl 3.5 dl 30%
Vaniljsocker 1.0 tsk 0%
Garnering:
Äggvita 1.0 styck 1%
Pärlsocker 2.0 msk 4%
Björnbärssylt 1.0 dl 8%
Kockskolan:
Om mördeg > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Om skurna kakor > Äts ej
Så bakas mördegskakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Deg: Rör rumsvarmt matfett och socker poröst.
- Tillsätt äggula, vaniljsocker och mjöl. Arbeta snabbt samman till smidig deg.
- Rulla degen till 2,5 centimeter tjocka längder. Pensla lätt med lättvispad äggvita och rulla dem i pärlsocker. Lägg längderna minst 1 timme i kylskåp.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Grädda: Skör rullarna i 1/2-centimeters skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Gör en fördjupning med tummen i varje kaka. Lägg på en klick sylt eller marmelad.
- Grädda mitt i ugnen till vacker guldgul färg, cirka 12 minuter. Låt kallna på galler.
- Förvaras i burk med lock i en månad. Kan frysas i 6 månader
Kockens kommentar
För att sylten inte ska rinna ut från kakorna bör den vara ganska fast. Om lös sylt används kan lite majsmjöl tillsättas för en fastare konsistens.
Syltkaka eller gelékakor kan alla småkakor kallas som fylls med sylt respektive gelé. En variant är så kallade wienerstänger, se dito recept.
Alternativ
Fler recept inom Skurna småkakor
Liknande recept som Stockholmskakor, syltkakor, gelékakor
- 
                
                    Mördeg - pâte sabléeTid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mördegskakor grundreceptTid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    BondkakorTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Kakor med vit choklad och pekannötterTid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tarek, Hummingbird Bakery 
- 
                
                    Schackrutor och chokladsnurrorTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    BrysselkexTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Gaffelkakor, randiga mördegskakorTid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Finska pinnar eller vaniljpinnarTid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ungherrar, mördegskakaTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla 
- 
                
                    Torplyckor, vardagskaka med god rågsmakTid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                    