Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 398

Kcal / portion: 62

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1845 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 23%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Mördeg:
Smör mjukt 125.0 gram 49%
Strösocker 5.0 msk 15%
Ägg 1.0 styck 3%
Bakpulver 0.5 tsk 0%
Garnering:
Sylt 1.0 dl 11%
Florsocker 1.5 dl 20%
Vatten 1.0 msk 0%
Kockskolan:
Om skurna kakor > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Om mördeg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 30 min )
- Deg: Rör smör och socker mjukt. Tillsätt ägg och mjöl blandat med bakpulver. Arbeta samman till en smidig deg. Ställ inplastad i kylskåp i minst 30 minuter.
- Förvärm ugnen på 200C.
- Forma: Dela degen i 2 delar (för 30 kakor). Rulla till wienerkorvtjocklek. Lägg på smord bakplåt eller på plåt med bakplåtspapper. Tryck ut, platta till degen så att den blir cirka 4 centimeter bred. Dra med teskedsblad en fördjupning längsmed i mitten på längden, men inte ända ut i kanten.
- Garnera med marmelad eller sylt i mitten.
- Grädda mitt i ugnen tills kakorna blivit blekt ljusgula, 10-15 minuter.
- Glasera: Blanda florsocker med lite vatten. Ta ut bakverket och smeta glasyr på de varma längderna. Skär längderna, medan de fortfarande är varma, på snedden i 2-centimeters breda bitar. Låt kallna.
- Förvaras en vecka eller två i glasburk, eller i frys högst 3 månader.
Kockens kommentar
Dessa kakor ser lite ut som minivarianter av danska wienerbröd, därav namnet. Prisbelönt i första tävlingen Sju sorters kakor 1945. Bilden tagen i Elins bakficka. Klicka på texten under bilden ovan för att se mer vad hon har i sin bakficka. Sylt på runda mördegskakor brukar benämnas syltkakor, gélekakor eller Stockholmskakor. Se dito recept.Alternativ
Fler recept inom Skurna småkakor
Liknande recept som Wienerstänger, danska weinerbröd i kakform
-
Mördeg - pâte sablée
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mördegskakor grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bondkakor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kakor med vit choklad och pekannötter
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tarek, Hummingbird Bakery
-
Schackrutor och chokladsnurror
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brysselkex
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gaffelkakor, randiga mördegskakor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Finska pinnar eller vaniljpinnar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ungherrar, mördegskaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Torplyckor, vardagskaka med god rågsmak
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan