Wienerstänger, danska weinerbröd i kakform

Foto: Elins bakficka

Wienerstänger, danska weinerbröd i kakform

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 30

Mördeg:

 

Smör mjukt

125.0 

gram

Strösocker

5.0 

msk

Ägg

1.0 

styck

Bakpulver

0.5 

tsk

 

Garnering:

 

Sylt

1.0 

dl

Florsocker

1.5 

dl

Vatten

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Om skurna kakor >

 

 

Om småkakor >

 

 

Om mördeg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 398

Kcal / portion: 62

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1845 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 23%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 15 gram)

Ingredienser

Visa:
Mördeg:

Smör mjukt 125.0 gram 49%

Strösocker 5.0 msk 15%

Ägg 1.0 styck 3%

Bakpulver 0.5 tsk 0%

 

Garnering:

Sylt 1.0 dl 11%

Florsocker 1.5 dl 20%

Vatten 1.0 msk 0%

 

Kockskolan:

Om skurna kakor > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Om mördeg > Äts ej

Tillagning (45 min + 30 min )

  1. Deg: Rör smör och socker mjukt. Tillsätt ägg och mjöl blandat med bakpulver. Arbeta samman till en smidig deg. Ställ inplastad i kylskåp i minst 30 minuter.
  2. Förvärm ugnen på 200C.
  3. Forma: Dela degen i 2 delar (för 30 kakor). Rulla till wienerkorvtjocklek. Lägg på smord bakplåt eller på plåt med bakplåtspapper. Tryck ut, platta till degen så att den blir cirka 4 centimeter bred. Dra med teskedsblad en fördjupning längsmed i mitten på längden, men inte ända ut i kanten.
  4. Garnera med marmelad eller sylt i mitten.
  5. Grädda mitt i ugnen tills kakorna blivit blekt ljusgula, 10-15 minuter.
  6. Glasera: Blanda florsocker med lite vatten. Ta ut bakverket och smeta glasyr på de varma längderna. Skär längderna, medan de fortfarande är varma, på snedden i 2-centimeters breda bitar. Låt kallna.
  7. Förvaras en vecka eller två i glasburk, eller i frys högst 3 månader.

Kockens kommentar

Dessa kakor ser lite ut som minivarianter av danska wienerbröd, därav namnet. Prisbelönt i första tävlingen Sju sorters kakor 1945. Bilden tagen i Elins bakficka. Klicka på texten under bilden ovan för att se mer vad hon har i sin bakficka. Sylt på runda mördegskakor brukar benämnas syltkakor, gélekakor eller Stockholmskakor. Se dito recept.

Alternativ

Stockholmskakor

Fler recept inom Skurna småkakor

Liknande recept som Wienerstänger, danska weinerbröd i kakform