Vaniljhjärtan eller linzer/linser

Foto: Arla ¤

Vaniljhjärtan eller linzer/linser

Lägg till ingredienser

Antal: 16

Deg:

 

Vetemjöl

4.5 

dl

Florsocker

1.5 

dl

Potatismjöl

0.5 

dl

Vaniljsocker

1.0 

tsk

Salt

1.0 

krm

Smör kallt

200.0 

gram

Äggula

1.0 

styck

Vatten kallt

1.0 

tsk

Vaniljhjärtformar >

16.0 

gram

Matfett till kakform

 

 

Kräm:

 

 

Standardmjölk (röd)

4.0 

dl

Äggula

2.0 

styck

Strösocker

0.5 

dl

Vaniljsocker

1.0 

tsk

Majsstärkelse

0.5 

dl

 

Garnering:

 

Florsocker

0.5 

dl

 

Kockskolan:

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Om formkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 333

Kcal / portion: 232

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3720 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 17%

Kolhydrater: 39%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 70 gram)

Ingredienser

Visa:
Deg:

Vetemjöl 4.5 dl 26%

Florsocker 1.5 dl 10%

Potatismjöl 0.5 dl 4%

Vaniljsocker 1.0 tsk 0%

Salt 1.0 krm 0%

Smör kallt 200.0 gram 39%

Äggula 1.0 styck 1%

Vatten kallt 1.0 tsk 0%

Vaniljhjärtformar > 16.0 gram Äts ej

Matfett till kakform 0%

Kräm:

 

Standardmjölk (röd) 4.0 dl 6%

Äggula 2.0 styck 3%

Strösocker 0.5 dl 5%

Vaniljsocker 1.0 tsk 0%

Majsstärkelse 0.5 dl 2%

 

Garnering:

Florsocker 0.5 dl 3%

 

Kockskolan:

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Om formkakor > Äts ej

Kock: Arla

Tillagning (1 tim + 45 min )

För att tillaga vaniljhjärtan bör man ha speciella hjärtformar (se dito). Utan sådana lägger man en klick vaniljkräm på utskuret deghjärta, penslar kanten med äggvisp, lägger ett deghjärta över och trycker till med gaffel runt kanten så att degen fäster samman. 

  1. Deg: Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär smör i tärningar och tillsätt det. Knåda hastigt samman med handen eller mixa i maskin till smuligt smör. Tillsätt äggula och vatten. Knåda/mixa samman till en jämn deg. Lägg den inplastad i kylen minst en halvtimme.
  2. Vaniljkräm: Blanda ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt kallna. Läs mer > Om vaniljsås, vaniljkräm.
  3. Förvärm ugnen på 200°C.
  4. Kavla ut degen tunt. Stansa ut vaniljhjärtan med formarna enligt antal vaniljhjärtan. Lägg åt sidan. Stansa ut lika många till, men degen låt ligga kvar i formen. Fördela vaniljkrämen i formarna. Lägg över ett hjärta och tryck till kanten så att degen fäster ihop. Utan form enligt ovan. Lägg på ugnsplåt (med bakplåtspapper).
  5. Grädda formarna på ugnsgaller mitt i ugnen i 10-12 minuter.
  6. Ta ut och låt formarna svalna. Vänd formen och knacka lätt med gaffel i plåten så att kakan lossar, eller stöt kanten lätt mot plan yta.

Kockens kommentar

Vaniljhjärtan är klassiskt kaffebröd, numer sällsynt förekommande. Andra varianter är Smörhjärtan och Smördegshjärtan. Se respektive recept. Läs mer > Om formkakor.

Linser/linzer: Byt ut hjärtformarna mot krusiga ovala bakelseformar och till citronkräm i stället för vaniljkräm så får man en Linser. Linzer är för övrigt en klassisk österrikisk mördegskaka av annat slag. Se recept > Linzer Augen.

Alternativ

Vetemjölsformar

Tjock vaniljkräm

Dansk konditorkräm

Fransk créme pâtissèrie

Linzer Augen

Fler recept inom Formkakor

Liknande recept som Vaniljhjärtan eller linzer/linser