Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 457

Kcal / portion: 39

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1939 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 27%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Smör kallt 125.0 gram 47%
Vispgrädde 2.0 msk 6%
Vetemjöl 2.5 dl 27%
Garnering:
Äggvita 1.0 styck 1%
Strösocker 1.0 dl 20%
Kockskolan:
Om kringlor > Äts ej
Om vetebullar > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Blanda mjöl med kallt smör skuret i tärningar. I maskin till en grynig massa. Tillsätt grädde och arbeta snabbt samman till en smidig deg. Plasta in och ställ kallt i 1 timme eller mer, gärna över natt.
- Förvärm ugnen på 200-225C.
- Forma: Kavla ut degen till en rektangel ½-cm tjock och 15-20 centimeter bred. Skär eller sporra ut ½ cm breda remsor tvärs (15-20 cm långa). Kan också rullas lillfingertjocka. Forma till kringlor och lägg på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper (25-30 per plåt).
- Garnera: Häll socker i en skål. Pensla brödet med uppvispad äggvita. Vänd kringlorna i sockret. Kan också ske efter gräddning. Vänd dem i så fall i socker så fort som de kommer ut i ugnen.
- Grädda mitt i ugnen i 7-10 minuter. Ta ut och låt svalna, helst på galler.
- Förvaras i burk 3-4 dagar. I frys 3 månader.
Kockens kommentar
Det var vanligt att på medeltiden bedja med korslagda armar och händerna på axlarna. Det sägs att bakverket skapades av en italiensk munk på 600-talet som symbol för elever under bönestunden och att eleverna fick kringlor som belöning. Läs mer > Om kringlor.Alternativ
Fler recept inom Spritsade kakor, kakkringlor
Liknande recept som Sockerkringlor, glaskringlor
-
Strassburgare, mördeg spritsad med krustyll
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vanillekipferln, österikiska mandelkakor, mandelhorn. Med nötter = nöthorn
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Konjakskransar till farfarsfikat
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mandelbiskvier med mandelmassa
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Macarons (makroner) på franskt vis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Macarons (makroner) på Arlas vis
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Ögonwhoopies
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Tebröd, mandelkakor med mandelmassa
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Lekebergskransar, spritsade kakaokransar
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Karl XII:s kringlor, adelskringlor och potatiskringlor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan