Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 331

Kcal / portion: 141

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3391 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 13%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Rågsikt 8.0 dl 49%
Strösocker 2.0 msk 3%
Salt 0.5 tsk 0%
Hjorthornssalt } 3.0 tsk 1%
Smör 100.0 gram 21%
Gräddfil 3.0 dl 12%
Bakplåtspapper Äts ej
Garnering:
Ägg 1.0 styck 2%
Strösocker 1.0 dl 11%
Kockskolan:
Om vetebullar > Äts ej
Om brödkringlor > Äts ej
Om kringlor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Förvärm ugnen på 250°C.
- Deg: Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke. Tillsätt smör i bitar och krama in smöret i blandningen. Tillsätt gräddfil och knåda samman till en deg.
- Forma: Dela degen i antal kringlor. Rulla 10-12 centimeter långa korvar och sätt ihop till ringar.
- Garnera: Pensla ringarna med ägg och doppa dem i en skål med strösocker. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Låt svalna.
- Äts bäst nygräddade och gärna med smör till. Kan sparas i burk en vecka eller frysas i 6 månader.
Kockens kommentar
Kan också bakas som vanligt vetebröd med jäst, som då måste jäsas två gånger. Ingredienser till 30 bullar: 15 dl rågsikt, 50g jäst, 2 tsk hjorthornssalt, 100g mjukt smör, 2 dl gräddfil, 1 dl socker och 1 tsk salt.Kringlor är enligt Svenska Akademien "ett finare bakverk i form av en dubbel båge vars ändar korsar varandra och bildar öglor". Dock kallas även ringar och 8:or ibland för kringlor. Begreppet kringla från Island = ring. Läs mer > Om vetekringlor.
Alternativ
Fler recept inom Tilltuggsbröd, brödkringlor
Liknande recept som Smålandskringlor
-
Grissini - klassiska italienska pinnar
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oststänger av smördeg
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Frasiga smördegspinnar till soppa
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hemlagade krutonger - Croûtons
Tid: 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Vitlöksbröd
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pa amb tomāquet, tomat- och vitlöksbröd
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Örtiga tunnbrödschips
Tid: 12 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ostsnurror
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Grillat bröd
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kryddostskorpa
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef