Oststänger av smördeg

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Oststänger av smördeg

Lägg till ingredienser

Antal stänger: 24

Smördegsplattor fryst

2.0 

styck

Ägg

1.0 

styck

Parmesan nyriven

4.0 

msk

Matfett till ugnsform

 

 

Salt

 

 

Kryddor?

 

 

 

Kryddningsförslag:

 

Kummin hel

 

 

Rosmarin torkad

 

 

Oregano torkad

 

 

Sesamfrön

 

 

Vallmofrön

 

 

 

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

Om brödstickor >

 

 

Matbröd för nybörjare >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 344

Kcal / portion: 34

GBR (GI) / port: 1

Recept: 806 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 24%

Kolhydrater: 22%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 10 gram)

Ingredienser

Visa:

Smördegsplattor fryst 2.0 styck 78%

Ägg 1.0 styck 8%

Parmesan nyriven 4.0 msk 13%

Matfett till ugnsform 0%

Salt 0%

Kryddor? %

 

Kryddningsförslag:

Kummin hel 0%

Rosmarin torkad 0%

Oregano torkad 0%

Sesamfrön 0%

Vallmofrön 0%

 

Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Om brödstickor > Äts ej

Matbröd för nybörjare > Äts ej

Tillagning (25 min )


  1. Förvärm ugnen på 200°C.
  2. Smöra en ugnsplåt. Finriv parmesan.
  3. Vispa upp ägg i en kopp med en gaffel. Pensla smördegsplattorna med ägg. Skär varje platta på längden i tunna remsor (cirka 12 st/platta).
  4. Forma: Håll i remsans båda ändar och vrid händerna mot varanda två gånger och dra samtidigt ut degen något på längden.
  5. Lägg remsorna på ugnsplåt med bakplåtspapper. Strö över riven parmesan och salta lätt. Krydda efter behag (ej nödvändigt).
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills degen höjt sig och fått fin gyllenbrun färg.

Kockens kommentar

Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.

Oststänger av olika slag finns att köpa i handeln, men är aldrig lika spröda och luftiga som dessa. Dessutom är hemlagade oststänger ett prisvärt alternativ. Passar som drinktilltugg, till soppor med mera. Läs mer > Om brödstickor.

Nybörjarbröd: Det bröd är lämpligt för nybörjare att baka. Läs mer > Matbröd för nybörjare. Där redovisas det viktigaste som en nybörjare bör veta.

Alternativ

Blixtsmördeg

Fler recept inom Tilltuggsbröd, brödkringlor

Liknande recept som Oststänger av smördeg