Södertäljekringla, hållbara vetekringlor

Södertäljekringla, hållbara vetekringlor

Lägg till ingredienser

Antal kringlor: 50

Vetemjöl

10.0 

dl

Smör el. margarin

125.0 

gram

Salt

1.0 

krm

Strösocker

1.0 

msk

Grädde (el. mjölk)

2.5 

dl

Jäst färsk

50.0 

gram

Ägg

2.0 

styck

Kardemumma grovmald

1.0 

tsk

Bakplåtspapper

 

 

 

Kockskolan:

 

Om vetebullar >

 

 

Hålslev >

 

 

Så skållas mjöl >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om brödkringlor >

 

 

Om kringlor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 384

Kcal / portion: 84

GBR (GI) / port: 4

Recept: 4185 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 20%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 22 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 10.0 dl 50%

Smör el. margarin 125.0 gram 22%

Salt 1.0 krm 0%

Strösocker 1.0 msk 1%

Grädde (el. mjölk) 2.5 dl 22%

Jäst färsk 50.0 gram 1%

Ägg 2.0 styck 3%

Kardemumma grovmald 1.0 tsk 0%

Bakplåtspapper Äts ej

 

Kockskolan:

Om vetebullar > Äts ej

Hålslev > Äts ej

Så skållas mjöl > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om brödkringlor > Äts ej

Om kringlor > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min + 1 tim )

Färdigformade kringlor kokas i vatten (skållas) innan de gräddas i ugn, vilket gör dem extra hållbara.

  1. Deg: Ljumma grädden/mjölken till fingervarmt. Lös upp jästen i vätskan. Vispa upp äggen. Häll det mesta av mjölet i matberedare eller en stor bunke. Finfördela matfettet i mjölet. Tillsätt socker, salt, kardemumma, grädden och äggvisp. Arbeta samman till en smidig deg som släpper från bunkens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
  2. Forma: Knåda degen elastisk på mjölat bord. Dela den i antal kringlor. Rulla ut till korvar cirka 25 centimeter långa. Forma till kringlor. Låt dem jäsa under duk i cirka 15 minuter.
  3. Förvärm ugnen på 250°C.
  4. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Låt sjuda. Lägg i några kringlor åt gången. Tag genast upp dem med en hålslev. Lägg över på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Sänk värmen till 100°C och låt kringlorna eftertorka med luckan på glänt.
  6. Förvaring: I burk upp till 14 dagar. Kan frysas i 6 månader.

Kockens kommentar

Södertälje söder om Stockholm var en populär badort för Stockholmarna på 1800-talet. Kringlorna såldes till turisterna av kringvandrande kringelgummor med brödkorgar. År 1837 fanns 26 kringelförsäljare skattskrivna i staden (där det bodde 1250 personer). Kringelgummornas försäljningsmetoder blev dock sedermera så aggressiva att de förbjöds att sälja på Södertäljes gator. Detta medförde att stora delar av försäljningen flyttade ut till stadens järnvägsstation.

Svenska Familj-Journalen 1881:
Köp mina goda kringlor, bäste herre! ljuder det omkring dig från höger till venster.
Åh! Telgekringlor! -Hvad kostar påsen?
Tjugofem öre, herre lilla!
Än den der?
Allt för tjugofem öre, herre lilla!
Tjuserskor! Vi ta edra påsar!

Följande recept är efter Fina Svensén (1853-1938), den sista kringelbagerskan i Södertälje:

  • En kanna nysilad mjölk
  • 20 ägg
  • 5 skålpund socker
  • 2 skålpund smör
  • 24 skålpund gott hvetemjöl

Sockret blandas med mjölk, äggen vispas, smöret skiras varjämte allt blandas samman. Jästen ilägges och arbetas som en vanlig deg omkring en timme. Vid utbakningen arbetas degen mycket. Läs mer > Om vetekringlor.
Källa: Institutet för språk och folkminnen.

Alternativ

Bonnarkringlor

Smålandskringlor

Sockerkringlor

Fler recept inom Tilltuggsbröd, brödkringlor

Liknande recept som Södertäljekringla, hållbara vetekringlor