Lägg till ingredienser

Antal bollar: 30

Smör rumsvarmt

100.0 

gram

Strösocker

1.0 

dl

Sirap ljus

1.0 

msk

Äggula

1.0 

styck

Vetemjöl

3.5 

dl

Kardemumma mald

1.0 

tsk

Kanel mald

1.0 

tsk

Ingefära mald

1.0 

tsk

Bikarbonat, natron

1.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Om småkakor >

 

 

Om rullade kakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 447

Kcal / portion: 67

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2000 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 20%

Kolhydrater: 60%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 15 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör rumsvarmt 100.0 gram 36%

Strösocker 1.0 dl 19%

Sirap ljus 1.0 msk 3%

Äggula 1.0 styck 3%

Vetemjöl 3.5 dl 37%

Kardemumma mald 1.0 tsk 0%

Kanel mald 1.0 tsk 0%

Ingefära mald 1.0 tsk 1%

Bikarbonat, natron 1.0 tsk 0%

 

Kockskolan:

Om småkakor > Äts ej

Om rullade kakor > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Förvärm ugnen på 175°C.
  2. Deg: Rör ihop smör, socker och sirap. Tillsätt äggula under omrörning. Blanda huvuddelen av mjölet med kryddor och bikarbonat. Blanda samman med smörsockret till en smidig deg.
  3. Forma: Rulla valnötsstora bollar. Lägg dem på smord ugnsplåt eller på plåt med ugnspapper.
  4. Grädda: Sätt in i ugnen tills torra och gyllenbruna, cirka 15 minuter. Låt kallna på plåten.

Kockens kommentar

Denna kaka med pepparkakskryddor kallas också för Pepparnötter som är klassisk kaka på tyska julbord (se dito recept). Som tillval kan man stoppa in en skalad mandel i varje boll före gräddningen. Ett enkelt alternativ är att göra bollarna av färdig pepparkaksdeg.

Alternativ

Pepparnötter

Fler recept inom Rullade, runda småkakor

Liknande recept som Pepparbollar