Chorley cakes, engelska mördegskakor med korinter

Foto: Dr Greg

Chorley cakes, engelska mördegskakor med korinter

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 8

Mördeg:

 

Smör mjukt

180.0 

gram

Vetemjöl

300.0 

gram

eller

5.0 

dl

Mjöl till utbakning

 

 

Strösocker

2.0 

msk

Salt

1.0 

krm

Bakpulver

1.0 

tsk

Mjölk

0.8 

dl

 

Fyllning:

 

Korinter

4.0 

dl

Smör smält

50.0 

gram

Farinsocker

0.5 

dl

Muskot

1.0 

tsk

 

Garnering:

 

Äggvita

1.0 

styck

Strösocker

1.0 

msk

Smör smält

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 401

Kcal / portion: 469

GBR (GI) / port: 11

Recept: 3755 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 21%

Kolhydrater: 47%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 117 gram)

Ingredienser

Visa:
Mördeg:

Smör mjukt 180.0 gram 35%

Vetemjöl 300.0 gram 28%

eller 5.0 dl %

Mjöl till utbakning 0%

Strösocker 2.0 msk 3%

Salt 1.0 krm 0%

Bakpulver 1.0 tsk 0%

Mjölk 0.8 dl 1%

 

Fyllning:

Korinter 4.0 dl 17%

Smör smält 50.0 gram 10%

Farinsocker 0.5 dl 4%

Muskot 1.0 tsk 0%

 

Garnering:

Äggvita 1.0 styck 0%

Strösocker 1.0 msk 2%

Smör smält 0%

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Deg: Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål. Tillsätt smör och mjölk. Massera samman med fingrarna till en slät och smidig deg utan att vara kladdig. Forma till en tjock korv, plasta in och lägg i kylen i 30 minuter.
  2. Fyllning: Blanda smör, korinter, socker och muskot. Ställ kallt.
  3. Förvärm ugnen på 190°C (med fläkt 170°C).
  4. Forma: Gör 4 kakor åt gången för att degen inte skall bli för varm. Skär degen i runda portionsbitar. Kavla ut bitarna på mjölat bakbord till rundlar cirka 14 centimeter stora. Lägg en sked fyllning i mitten. Pensla degkanterna med kallt vatten. Vik upp degen över fyllningen och nyp ihop med fingrarna. Vänd om kakorna och kavla ut försiktigt till rundlar cirka 7 centimeter stora. Lägg över på bakplåt med bakplåtspapper. Gör nästa omgång.
  5. Garnera:  Pensla kakorna med lätt uppvispad äggvita. strö över socker. Gör två eller tre snitt på ovansidan med vass kniv.
  6. Grädda kakorna cirka 25 minuter tills gyllenbruna. Ta ut och låt svalna på galler.
  7. Servera gärna med lite smält smör på kakan.

Kockens kommentar

Chorley cakes är namngiven efter staden med samma namn belägen i Landcastshire, England. Kallas ibland för "fly pie".    

Alternativ

Makalösa korintkakor

Eccles cakes

Barnburry cakes

Mince pie

Fler recept inom Rullade, runda småkakor

Liknande recept som Chorley cakes, engelska mördegskakor med korinter