Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 385

Kcal / portion: 70

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2795 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 12%
Kolhydrater: 61%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Mandelmjöl 160.0 gram 35%
Florsocker 4.0 dl 35%
Strösocker 2.0 dl 27%
Äggvita 4.0 styck 2%
Citronjuice 0.5 tsk 0%
Vanillinsocker 2.0 tsk 1%
Bakplåtspapper Äts ej
Alternativ:
Bittermandel 25.0 gram Äts ej
Bittermandelolja 0.5 tsk Äts ej
Hjorthornssalt } 1.0 tsk Äts ej
Kockskolan:
Så vispas ägg > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Om mandelkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Prestofatto" under bilden.
- Mandel: Klassiskt är att mala oskalad mandeln till fint pulver tillsammans med strösocker (ej florsocker) och att smaksätta med bittermandel (se filmen). Mixa i så fall i matberedare med knivvinge till fint pulver som sedan siktas. Det som inte passerar genom sikten mixas på nytt. Enklare är att i stället använda mandelmjöl och bittermandelolja om bitter smak önskas. PS: Medföljer skal (kärnhinnan) i degen blir kakorna bruna som på bilden, utan blir kakorna beige-vita.
- Sikta mandelmjöl och florsocker och blanda väl.
- Äggvita: Dela äggvita från gula. Inte minsta lilla mängd gula får medfölja. Bunke och visp bör vara av rostfritt stål och skall vara väl rengjorda. Vispa äggvitan med lite citronjuice tills hård. Mot slutet av vispningen tillsätt vaniljsocker och strösocker i omgångar (läs mer > Så vispas ägg).
Kommentar: I filmen vispas inte vitan. I stället används lite jäsmedel för att kakorna skall resa sig, bli luftiga och krispiga. Därvid används inte heller florsocker i degen. - Förvärm ugnen på 170-180°C.
- Forma: Vänd ner (blanda) mjölsockret i äggvispet (läs mer > Så vänder man ner). Forma små runda bollar (~2 cm). Rulla dem i florsocker och lägg på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt vila i minst 15 minuter.
- Grädda tills kakorna svällt upp och börjar spricka på ytan, det tar 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna.
Kockens kommentar
I detta recept vispas äggvitan till hårt skum vilket gör att degen reser sig och blir luftig. Man kan blanda vitan i degen utan att vispas vilket oftast sker. Ibland med lite bakpulver eller dylikt för att få till luftighet.Amaretto är en klassisk italiensk mandelbiskvi. Det finns många lokala varianter, men alla innehåller söt- och bittermandel, socker och äggvita. Det är mängden av olika ingredienser och tillagningssätt som varierar. Man skiljer på "secchi" (torra) där den från Saronno är mest känd och "morbidi" (mjuka) med ursprung från Sasello. Saronno och sasello är kommuner i Norra Italien, i regionerna Lombardiet, respektive Ligurien. Amaretto kan tillredas med mandelmassa (se recept > Mandelbiskvier med mandelmassa). Läs mer > Om mandelkakor.
Alternativ
Fler recept inom Rullade, runda småkakor
Liknande recept som Amaretti mandelbiskvier på italienskt vis
-
Drömmar, sockerdrömmar, vaniljdrömmar
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladdrömmar
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Havredrömmar
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kungsörnen
-
Chokladprickar
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Makalösa korintkakor
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Makalösa nötkakor
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Dansukker
-
Amaretti mandelbiskvier på italienskt vis
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chorley cakes, engelska mördegskakor med korinter
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Minttoppar, kakor med mintchoklad
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ingefärskakor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan